Spijker, A.T., Koenders, M.A.
Locatie(s): Expo Foyer
Categorie(ën): Postersessie
ACHTERGROND
Zowel uit wetenschappelijk onderzoek als uit de klinische praktijk blijkt dat een groot aantal bipolaire patiënten blijvend last heeft van cognitieve klachten op het gebied van geheugen, aandacht en executief functioneren. Deze cognitieve klachten hebben negatieve gevolgen voor het dagelijks functioneren van patiënten. Binnen het huidige behandelaanbod is er vooralsnog geen specifieke behandeling voor deze cognitieve klachten. In deze pilotstudie onderzoeken we de effectiviteit van een werkgeheugentraining bij bipolaire patiënten.
DOEL
In deze presentatie bespreken we de haalbaarheid en effectiviteit van een werkgeheugentraining. We zullen ingaan op het effect van de training op objectieve en subjectieve cognitieve klachten. Daarbij zullen we ook bespreken of er een effect op de stemming is waargenomen.
METHODE
15 bipolaire patiënten zijn geïncludeerd in de pilotstudie. Van tevoren is de ‘Structured Clinical Interview for DSM-IV Axis I Disorders’ ( SCID_I) afgenomen. Patiënten doen vervolgens een aantal computertests om de mate van cognitief functioneren vooraf te bepalen. Ook vullen zij de ‘Cognitive failure questionnaire’ (CFQ) in om de subjectieve cognitieve klachten te meten. Met behulp van de Young Mania Rating Scale (YMRS) en de Beck Depression Inventory (BDI) worden respectievelijk de mate van (hypo-)manie en depressie gemeten. Na de voormeting voeren de patiënten 4 weken lang dagelijks een halfuur werkgeheugentraining uit op de computer. Na afronden van de 4 weken training worden de vragenlijsten en tests van de voormeting nogmaals afgenomen.
RESULTATEN EN CONCLUSIE
In deze lezing zullen de eerste resultaten en voorlopige conclusies worden gepresenteerd.