Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVvP

vrijdag 12 april 2013 15:45 - 17:15u

W66 Mentalization-Based Treatment: een behandelmethode voor patiënten met agressieregulatieproblemen in de forensische psychiatrie?

Gerritsen, H.A., Bales, D.L.

Locatie(s): 0.1 London

Categorie(ën): Psychotherapie; Workshop

INHOUD

Een substantieel deel van de patiënten in de forensische psychiatrie heeft problemen met hun agressieregulatie, in het bijzonder diegenen met een cluster B-persoonlijkheidsstoornis. Mentalization-Based Treatment (MBT) is een bewezen effectieve behandeling voor volwassenen met een ernstige borderline-persoonlijkheidsstoornis (BPS). MBT wordt experimenteel toegepast in de behandeling van patiënten met een antisociale persoonlijkheidsstoornis (ASPS) bij wie tevens sprake is van een borderline-persoonlijkheidsstoornis. MBT is (nog) niet bewezen effectief als behandelmethode voor de ASPS in combinatie met de BPS, noch voor de ASPS alleen.

In deze workshop is de centrale vraag of MBT een toevoeging kan zijn aan andere, op agressie gerichte behandelvormen binnen de forensische psychiatrie. In het eerste deel van de workshop komen allereerst het begrip agressie, vormen van agressie en de behandeling van agressie aan bod. Vervolgens wordt er stilgestaan bij de overeenkomsten en verschillen tussen de ASPS en BPS qua uitingsvorm, breinontwikkeling, ontwikkelingsperspectief vanuit de hechtingstheorie en implicaties voor de behandeling. Na presentatie van de uitgangspunten van de MBT wordt een vertaalslag van de MBT naar de forensische setting gemaakt. In het tweede deel komt de praktijk aan bod van interventies vanuit de MBT-methodiek bij patiënten met een persoonlijkheidsstoornis met problemen in de agressieregulatie.

 

VORM

De workshop bestaat uit een presentatie, een videodemonstratie en een illustratie aan de hand van een rollenspel.

 

LEERDOELEN

Kennismaking met de MBT-methodiek voor het hanteren van agressie bij patiënten met een cluster B-persoonlijkheidsstoornis.