Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVvP

vrijdag 12 april 2013 12:15 - 12:45u

P57 Health of the Nation Outcome Scales-pilot (HoNOS) op een acute opnameafdeling in Nederland

Miedema, N., Hazewinkel, M.C., Winter, R.F.P. de, Amerongen, A.S. van

Locatie(s): Expo Foyer

Categorie(ën): Bijscholing; Diagnostiek; Postersessie

ACHTERGROND

Op acute opnameafdelingen ligt de nadruk op crisisbehandeling en triage (Mulder et al., 2005). Het routinematig gebruiken van meetinstrumenten is niet gebruikelijk, maar wel wenselijk.

 

DOEL

In 2011 is op een gesloten opnameafdeling in Den Haag drie maanden de HoNOS (Health of the Nation Outcome Scales) afgenomen, met als doel de geestelijke gezondheidstoestand en het sociaal functioneren van psychiatrische patiënten routinematig in kaart te brengen en te onderzoeken of deze vragenlijst een onderdeel zou kunnen zijn van de ROM (Routine Outcome Metingen) op opnameafdelingen.

 

METHODEN

Gedurende drie maanden (1 januari 2011 tot 1 april 2011) zijn in een database klinische en demografische gegevens geregistreerd van patiënten die zijn opgenomen bij het Klinisch Centrum Acute Psychiatrie (KCAP, Parnassia Den Haag). De HoNOS (zonder Addendum), de GAF en de CGI werden binnen 24 uur afgenomen door getrainde arts-assistenten, psychiaters of verpleegkundigen.

 

RESULTATEN

Bij 218 (70.6%) van de 309 opnames werd  een HoNOS afgenomen bij opname; bij 65 (30%) werd een HoNOS bij ontslag afgenomen. Er werd een significante verbetering van patiënten tijdens opname vastgesteld (t(64)=2.00, p = .05). Daarnaast werden mensen met een hogere HoNOS-score bij opname significant langer opgenomen dan mensen met lagere HoNOS-scores (r = .126, p < 0.05). Het hebben van een juridische maatregel bij opname was significant (X2(1)=6.75, p < .01) gerelateerd aan een voltooide HoNOS bij opname.

 

CONCLUSIE

De HoNOS lijkt een bruikbaar instrument voor acute opnameafdelingen en geschikt als verplicht onderdeel van de ROM. Om verschillende redenen werd de HoNOS bij ontslag veel minder vaak afgenomen. Wel lijkt duidelijk dat de ernst van de toestand waarin iemand wordt opgenomen, bepalend is voor de opnameduur. Bij vervolgonderzoek moet de afname van de HoNOS bij ontslag beter gewaarborgd worden, door de HoNOS te koppelen aan het ontslag- of overplaatsingsgesprek.