Berghuis, H.
Locatie(s): 0.4 Brussels / 0.5 Paris
Categorie(ën): Diagnostiek; Symposium
ACHTERGROND
Het gebruik van persoonlijkheidstrekken in de diagnostiek van psychiatrische stoornissen is de logische weerslag van de resultaten van wetenschappelijk onderzoek van de afgelopen decennia. Een persoonlijkheidstrek (trait) kan worden gezien als een cluster van gedragskenmerken dat sterk bepaald wordt door een onderliggende genetische aanleg. In de voorstellen van de DSM-5 zijn het vaststellen van deze persoonlijkheidstrekken van direct belang bij de diagnostiek van de zes persoonlijkheidsstoornistypenen de trek-specifieke persoonlijkheidsstoornis. De vraag is hoe we het overzicht kunnen houden over al deze nieuw gedefinieerde persoonlijkheidstrekken, en hoe we die in de praktijk moeten gaan meten.
DOEL
Inzicht verschaffen in het achterliggende model van persoonlijkheidstrekken, en de relatie van dit model tot de DSM-5-voorstellen voor persoonlijkheidsstoornissen.
METHODE
Het geven van een overzicht van bestaande dimensionele modellen van zowel normale als pathologische persoonlijkheidstrekken, en de relatie hiervan tot de nieuwe DSM-5-voorstellen. Bestaande en nieuwe meetinstrumenten en hun betekenis voor persoonlijkheidsdiagnostiek zullen de revue passen.
RESULTATEN
Resultaten uit onderzoek naar de relatie tussen persoonlijkheidstrekken en persoonlijkheidsfunctioneren, en de toegevoegde waarde van beide voor de diagnostiek van persoonlijkheidsstoornissen, zullen worden gepresenteerd.
CONCLUSIE
Persoonlijkheidsstoornissen kunnen gedefinieerd worden op basis van een combinatie van (pathologische) persoonlijkheidstrekken en criteria voor het niveau van persoonlijkheidsfunctioneren.