Gijsman, H.J., Roks, P.J.E.
Locatie(s): Auditorium 1
Categorie(ën): Farmacotherapie; Symposium
ACHTERGROND
Vanaf 2004 biedt het ACT-team voor vroegepsychosezorg van GGZ Eindhoven, zorg aan mensen, die voor het eerst in hun leven een psychotische episode doormaken. Behandel- en herstelstrategieën worden geïntegreerd en parallel aangeboden, gedurende de zogeheten kritieke periode. Vanaf de start hebben we de effecten van de aangeboden zorg gemeten.
DOEL
Jaarlijks monitoren of de vooraf gestelde doel- en taakstellingen voor het vroegepsychosezorg-team ook daadwerkelijk worden gehaald. Taakstellingen zijn overgenomen van de EIS (EarlyIntervention Services) in Groot-Brittannië.
METHODE
Cross-sectioneel wordt jaarlijks getoetst of de genoemde taakstellingen wel of niet gehaald worden.
RESULTATEN
De laatste jaren vormen allochtone cliënten de meerderheid. De leeftijdsverdeling is: 50% of meer onder de 25 jaar; tot 20% boven de 35 jaar. Circa een derde van de clientèle is ook verslaafd. De DOP (duur onbehandelde psychose) is kort, de mediaan korter dan een maand; maar er blijft een kleine groep met een lange DOP, van meer dan een jaar.
Het drop-out-percentage ligt in de eerste 3 jaar onder de 10%. Zoals verwacht komen de meeste mensen in remissie, rond de 10% blijft langdurig psychotisch. Het opnamepercentage blijft binnen de taakstelling, evenals het aantal dwangopnames. Relaties worden bijna altijd behouden, slechts een klein percentage raakt sociaal geïsoleerd. De taakstelling rondom studie- of werkhervatting wordt niet gehaald, een kleine 50% gaat minstens half-time weer naar school of naar het werk. Na afloop van de kritieke periode van 3 jaar stroomt meer dan 50% terug naar de eerste lijn. Het aantal suïcides is laag, met 4 van de 273 ingestroomde patiënten.
CONCLUSIE
Dit eerste-psychoseteam bereikt de patiënten met een eerste psychose snel en weet ze goed in zorg te houden. Dit laatste lijkt steeds meer ook te gelden voor allochtone patiënten. Het gebruikt ROM-model maakt het mogelijk om de teamwerkwijze herhaaldelijk te evalueren en bij te stellen.
LITERATUURVERWIJZING
Roks P, Jacobsen B, Elfrink M, Verhaegh G. ACT als organisatiemodel in vroegepsychozezorg. In Handboek vroegepsychosezorg, in druk.
Verhaegh, G. Effectiveness of Assertive Community Treatment in early Psychosis. Dissertatie 2009. ISBN 978 90 7821 603 2