Gijsman, H.J., Elfrink, M.B.
Locatie(s): Auditorium 1
Categorie(ën): Farmacotherapie; Symposium
ACHTERGROND
Het ACT-team eerste psychose van Pro Persona Nijmegen is gestart in 2006. Het team heeft zich specifiek gericht op de patiëntengroep met de hoogste kans op uitval. Inhoudelijk is er een sterke focus op krachtgericht werken, met name gericht op werk en opleiding. De caseload is ten hoogste 1:13. De DACTS-modelgetrouwheidsscore is momenteel 4.2 (0-5).
DOEL
Onderzoeken hoeveel tijd nodig is in een maximaal modelgetrouwe setting om patiënten tot volledig herstel te brengen.
METHODEN
Naturalistische follow-up van 2 jaar van de eerste 62 patiënten met 3-maandelijkse HONOS en jaarlijkse sociale uitkomsten. Verder een score voor de werkrelatie en de medicatietrouw.
RESULTATEN
Na 2 jaar waren slechts vier patiënten uitgevallen (4.8%). Bij aanvang vermeed 40% het contact actief. Dit daalde naar 13% na 2 jaar. Het percentage patiënten met actief, functioneel of wederkerig contact steeg van 27% naar 67%.
Het percentage patiënten met werk of studie steeg van 32% naar 61%. Betaald werk steeg van 20% naar 48%; formele opleiding van 9% naar 13%.
Het percentage patiënten dat medicatie afwees, daalde van 55% naar 20%. 'Shared decision making' over medicatie steeg van 10% naar 44%. Na 2 jaar was er met 80% van de patiënten een werkrelatie met de familie. In 11% van de gevallen was het niet gelukt contact met familie te leggen. Verslaving, met name aan cannabis, daalde met 62%.
CONCLUSIE
Een sterk modelgetrouwe vorm van ACT met veel nadruk op behoud van werk en opleiding is zeer effectief in het voorkomen van uitval. Deze laatste focus draagt mogelijk ook bij aan een betere therapeutische relatie, meer medicatietrouw en minder drugsgebruik.
LITERATUURVERWIJZING
Elfrink M, Jacobsen B, Gijsman HJ. Mensen met een eerste psychose: rehabilitatie en ACT, reACT team GGZ Nijmegen. In: Van Veldhuizen R et al, Eds. Handboek FACT, De Tijdstroom, Utrecht 2008.