Slotema, C.W., Niemantsverdriet, M.B.A., Blom, J.D., Sommer, I.E.C., Hoek, H.W.
Locatie(s): 0.9 Athens
Categorie(ën): Diagnostiek; Epidemiologie; Farmacotherapie; Neurowetenschappen; Symposium
ACHTERGROND
Psychotische verschijnselen bij een borderline-persoonlijkheidsstoornis (BPS) worden in de literatuur beschreven als mild en van korte duur, maar onderzoek laat zien dat auditieve verbale hallucinaties bij deze groep qua aard, ernst en lijdensdruk geen verschillen vertonen met die bij schizofrenie. Er is vooralsnog weinig bekend over de fenomenologie van andere psychotische verschijnselen, maar ook over de prevalentie van en de kwetsbaarheid voor psychotische verschijnselen bij deze populatie.
DOEL
Het doel van het onderzoek is de volgende vragen te beantwoorden:
- Welk percentage patiënten met een BPS heeft psychotische verschijnselen?
- Komen psychotische stoornissen meer voor bij familieleden van patiënten met een BPS én psychotische verschijnselen?
- Wat is bij deze populatie de aard van psychotische verschijnselen en de daaruit voortvloeiende lijdensdruk?
METHODE
In een telefonisch interview werd bij 149 patiënten met een BPS gevraagd naar de aanwezigheid van hallucinaties in de laatste maand. Vervolgens werden deze patiënten uitgenodigd voor het afnemen van de Psychotic Symptom Rating Scales en de Positive And Negative Syndrome Scale. Tevens werd geïnventariseerd of patiënten familieleden hadden met een psychotische stoornis.
RESULTATEN
Analyses van de eerste uitkomsten tonen de volgende resultaten: hallucinaties en waanachtige ideeën kwamen voor bij respectievelijk 55% en 46% van de populatie; de lijdensdruk ten gevolge van hallucinaties en waanachtige ideeën was hoog en vergelijkbaar met die bij schizofrenie; twintig procent van deze patiënten had een familielid met een psychotische stoornis.
CONCLUSIE
Hallucinaties en waanachtige ideeën komen veelvuldig voor bij patiënten met een BPS en de lijdensdruk is hoog. Het percentage familieleden met een psychotische stoornis was hoger dan men op grond van de prevalentie binnen de algemene bevolking zou verwachten. Op grond van deze resultaten is het van belang om meer aandacht te besteden aan de behandeling van psychotische verschijnselen bij een BPS.
LITERATUURVERWIJZING
Larøi F., Sommer I.E., Blom J.D., Fernyhough C., ffytche D.H., Hugdahl K., Johns L.C., McCarthy-Jones S., Preti A., Raballo A., Slotema C.W., Stephane M., Waters F. The characteristic features of auditory verbal hallucinations in clinical and non-clinical groups: state-of-the-art overview and future directions. Schizophrenia Bulletin, 2012, doi:10.1093/schbul/sbs061.
Slotema C.W., Daalman K., Blom J.D., Diederen K.M., Hoek H.W., Sommer I.E.C. Auditory verbal hallucinations in patients with borderline personality disorder are similar to those in schizophrenia. Psychological Medicine, 2012 , Feb 16, 1-6 [Epub ahead of print].
Zanarini M.C., Gunderson J.G. & Frankenburg F.R.. Cognitive features of borderline personality disorder. American Journal of Psychiatry 1990, 147, 57-63.