Nolen, W.A., Hillegers, M.H.J., Kemner, S.M., Mesman, E.
Locatie(s): Pieter Baan Zaal
Categorie(ën): Neurowetenschappen; Symposium
ACHTERGROND
Stressvolle levensgebeurtenissen (SLE's) worden gezien als een belangrijke risicofactor bij het ontstaan van een eerste stemmingsepisode in het kader van een bipolaire stoornis. Over de temporele relatie en het causale verband tussen de mate van SLE's en het ontstaan van een eerste stemmingsepisode is echter nog weinig bekend. Kinderen van een bipolaire ouder hebben een verhoogd risico op een stemmingsstoornis en vormen binnen een prospectieve studieopzet een ideale populatie om deze relatie te onderzoeken.
DOEL
De relatie onderzoeken tussen timing, hoeveelheid en ernst van SLE's, en het ontstaan van een eerste stemmingsepisode bij kinderen van een bipolaire ouder.
METHODE
Een cohort van 140 kinderen van bipolaire patiënten werd gedurende 12 jaar 4 maal geïnterviewd en psychiatrisch onderzocht. Gegevens over psychopathologie, familiaire belasting met stemmingsstoornissen en SLE's werden onafhankelijk van elkaar verzameld en gedateerd.
Cox proportional hazard-regressieanalyse gecombineerd met time-dependant covariates werd toegepast om de relatie tussen de hoeveelheid en ernst van SLE's en het ontstaan van een eerste stemmingsepisode te analyseren. Op basis van 4 modellen (cumulatief met graduele decay) werd de beste fit getoetst.
RESULTATEN
Bij de eerste meting bleek er een sterk, onafhankelijk van elkaar significant effect van SLE's en familiaire load (FL) op het ontstaan van een eerste stemmingsepisode. Na 5 jaar follow-up werden deze resultaten gerepliceerd. Er blijkt een duidelijke tendens dat het effect van SLE's sterker is indien men familiair belast is (FL>mediaan). Het model dat naast een cumulatief effect ook een afname van SLE-impact liet zien, had de beste fit.
CONCLUSIE
Stressvolle levensgebeurtenissen verhogen het lifetime-risico op een stemmingsstoornis bij kinderen van een bipolaire ouder. Het effect van SLE’s accumuleert, maar tegelijkertijd is er sprake van een met de tijd gradueel afkalvend effect.