Ormel, J., Smit, J.H., Schoevers, R.A., Hutten, J.
Locatie(s): 0.8 Rome
Categorie(ën): Bijscholing; Discussiegroep
ACHTERGROND
Voorjaar 2012 heeft het ministerie van VWS een bijeenkomst georganiseerd om met een aantal experts uit de ggz en de academische psychiatrie te overleggen over depressiepreventie. Dit was zo interessant en leerzaam, vooral omdat de meningen sterk uiteenliepen, dat het nuttig leek om dit als discussiegroep deels te herhalen op het Voorjaarscongres 2013. Bij deze discussiegroep worden de meest uitgesproken en (deels) tegengestelde meningen opnieuw bij elkaar gebracht om te discussiëren over enkele stellingen.
STELLINGEN
1) Wil preventie kosteneffectief zijn, dan moet het zich richten op mensen met milde depressieve klachten.
2) Preventie van exclusief depressie is onzin; het is veel effectiever om preventie te richten op generieke risicofactoren.
3) Preventie van depressie is onzin; het is kosteneffectiever om de behandeling te verbeteren.
4) De middelen voor preventie moeten worden ingezet op het verlagen van het risico op recidieven bij patiënten die (grotendeels) hersteld zijn van een ernstige depressie.
LEERDOELEN
Inzicht krijgen in (a) de complexiteit van (depressie)preventie; (b) de factoren die een rol kunnen of moeten spelen in de verdeling van de schaarse middelen voor preventie; en (c) de (on)mogelijkheden van preventie van depressie. Hierdoor zou men beter uitgerust moeten zijn om zelf een mening te vormen over vragen als: wat moet de ambitie van depressiepreventie zijn? Welke doelgroepen dienen de grootste prioriteit te krijgen? Welke doelgroepen kunnen met minder aandacht af?