Swaab, D.F.
Locatie(s): 0.4 Brussels / 0.5 Paris
Categorie(ën): Bijscholing; Neurowetenschappen; Psychotherapie; Symposium
ACHTERGROND
Zoals Darwin al stelde, zijn de meeste van onze eigenschappen aangeboren. In de baarmoeder zijn ook ons gevoel man of vrouw te zijn (gender-identiteit, transseksualiteit) reeds in hersencircuits vastgelegd, evenals de mate van onze agressie, onze seksuele oriëntatie (hetero-, homo- en biseksualiteit, pedofilie), de kans op vele neurologische en psychiatrische ziektebeelden en het verschil in spelgedrag tussen jongetjes en meisjes.
DOEL
Achterhalen van het mechanisme van seksuele hersendifferentiatie.
METHODE
Post mortem weefselonderzoek, moleculaire technieken, imaging.
RESULTATEN
Geslachtsverschillen in de hersenen ontstaan vooral door een interactie tussen de geslachtshormonen van het kind en de zich ontwikkelende hersencellen, maar er zijn waarschijnlijk ook directe genetische effecten. De interactie tussen de hormonen en de hersenontwikkeling, en zo het latere gedrag van het kind, kan beïnvloed worden door genetische factoren (zoals mutaties en polymorfismen van de receptoren voor geslachtshormonen), abnormale hormoonspiegels van het kind (CAH) en omgevingsfactoren (het roken, drinken en stress van de zwangere moeder, geneesmiddelen die ze gebruikt en chemische stoffen uit het milieu). Voor het idee dat de sociale omgeving na de geboorte een invloed zou hebben op gender-identiteit of seksuele oriëntatie van het kind, bestaat geen wetenschappelijke basis. Zoals blijkt uit het complete androgeen ongevoeligheidssyndroom, vindt de seksuele differentiatie in mannelijke richting plaats door een direct effect van testosteron op de androgeenreceptor.
CONCLUSIE
Voorbeelden zullen worden gegeven van permanente structurele en functionele geslachtsverschillen in de hersenen van de mens, van een omkering van zulke verschillen bij transseksuelen, en van verschillen in relatie tot seksuele oriëntatie.
LITERATUUR
Bao AM, Swaab DF. Sexual differentiation of the human brain: relation to gender identity, sexual orientation and neuropsychiatric disorders. Front Neuroendocrinol. 2011 Apr;32(2):214-26. Epub 2011 Feb 18. Review.
Wij zijn onze hersenen. D.F. Swaab. Uitgeverij Contact.