Mentzel, C.L., Bakker, P.R., Tenback, D.E., Harten, P.N. van
Locatie(s): Pieter Baan Zaal
Categorie(ën): Bijscholing; Symposium
ACHTERGROND
Voor de klinische praktijk zijn ratingschalen niet handzaam omdat veel schalen een training vereisen en veel tijd kosten, en bovendien vaak een soort bewegingsstoornis meten, en veelal subklinische bewegingsstoornissen niet kunnen meten. Ook zijn bij veel schalen de betrouwbaarheid en validiteit beperkt.
Wij onderzochten een elektronische manier van meten met XSENS-sensoren. Dit zijn kleine, draadloze, draagbare sensoren, bevestigd op het lichaam, die de snelheid en amplitude van het lichaamsdeel meten; deze worden real-time door een computer geanalyseerd. Deze sensoren worden al ingezet bij het meten van bradykinesie bij Morbus Parkinson. De sensoren meten bradykinesie bij verschillende soorten bewegingen, bijvoorbeeld bij lopen, pro- en supinatie van de hand, en inschenken van een glas water. Ze zijn eenvoudig aan te sluiten, relatief goedkoop en nauwelijks belastend voor de patiënt.
DOEL
Onderzoeken wat de haalbaarheid en de mogelijke toepassingen zijn van het elektronisch meten van bewegingsstoornissen bij psychiatrische patiënten.
METHODEN
In een pilotstudie met een aantal patiënten met parkinsonisme en gezonde controlepersonen worden eerst de haalbaarheid en de mogelijke toepassingen van het elektronisch meten onderzocht. Vervolgens wordt een validerings- en betrouwbaarheidsonderzoek opgezet.
RESULTATEN
De resultaten van het onderzoek worden tijdens het symposium getoond.
CONCLUSIE
Nieuwe onderzoeksvragen kunnen met elektronisch meten mogelijk worden beantwoord, bijvoorbeeld: (i) de mate van bradykinesie (a) bij instelling van een antipsychoticum, (b) in de tijd bij siblings van patiënten met schizofrenie, of bij ultra-high-risk-populaties, en (ii) de relatie van bradykinesie met (genetische) risicofactoren, comorbiditeit, en subjectieve ervaringen in het dagelijkse leven gemeten via de Experience Sampling Method (ESM).
Als de validiteit en betrouwbaarheid van het meten met XSENS-sensoren hoog blijkt te zijn, dan is dit een aantrekkelijke klinische en wetenschappelijke tool.
LITERATUUR
Zampieri C, et al., 2010. The instrumented timed up and go test: potential outcome measure for disease modifying therapies in Parkinson's disease. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 81(2):171-6.