Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVvP

vrijdag 12 april 2013 8:30 - 10:00u

S47.5 Artikel 37: draaideur des doods? Recidiveonderzoek in de FPK Inforsa

Outheusden, I. van, Schaftenaar, P., Nabitz, U.

Categorie(ën): Bijscholing; Epidemiologie; Symposium

ACHTERGROND

Er wordt periodiek onderzoek gedaan naar de effecten van de behandeling van tbs-patiënten. De effectiviteit van het tbs-stelsel op de recidive is aangetoond. Tot nu is er maar één (pilot)onderzoek uitgevoerd over de effectiviteit van de behandeling van artikel 37-patiënten op een forensisch psychiatrische afdeling (FPA). Daaruit bleek een recidivepercentage na twee jaar van 37%. Onderzoek naar recidivisme bij patiënten van forensisch psychiatrische klinieken (FPK’s) ontbrak tot nu toe.

 

DOEL

Inzicht krijgen in het effect van behandeling in een FPK op het voorkomen van gewelddadige recidive; urgentiebesef creëren; input geven aan de discussie over de kennelijk kwetsbare fase na de overdracht van de forensische naar de reguliere psychiatrie.

 

METHODE

Analoog aan de Recidivemonitor van het WODC, structureel uitgevoerd bij de FPK’s, is op de FPK Inforsa een retrospectief klinisch-epidemiologisch cohortonderzoek van ex-justitiabelen uitgevoerd. Een patiëntencohort van N = 45 werd gedurende twee jaar gevolgd.

 

RESULTATEN

De patiëntengroep van de FPK bestaat uit jonge schizofrene mannelijke veelplegers, die laag zijn opgeleid. De gemiddelde klinische behandelduur was negen maanden. Alle ontslagen patiënten zijn verwezen naar en (warm) overgedragen aan een andere ggz-instelling, waarvan 25% ambulant. Na een follow-up-periode van twee jaar lag het recidivecijfer bij 49%. De helft van die nieuwe delicten bleek tbs-waardig.

 

CONCLUSIE

Het recidivepercentage van patiënten die in de FPK Inforsa zijn behandeld na een artikel 37-vonnis, is hoog; ook in vergelijking met een FPA. Als twee jaar na behandeling de helft van de patiënten is gerecidiveerd, roept dit de vraag op of hier geen sprake is van ‘draaideurpsychiatrie’, met veel maatschappelijke schade en leed. Verder onderzoek is nodig: naar mogelijke oorzaken, maar vooral naar oplossingen voor dit probleem.

 

LITERATUURVERWIJZING

Peek, W. & Nugter, M.: ’Ik zit mijn tijd wel uit’, Tijdschrift voor Psychiatrie 51 (2009) 10

 

Bregman I.M., & Wartna, B.S.J. (2011). Recidive TBS 1974-2008: Ontwikkelingen in de strafrechtelijke recidive van ex-terbeschikkinggestelden. Den Haag: WODC Factsheet 2011-6.

 

Outheusden van I. e.a.: Artikel 37: Draaideur des Doods? (in voorbereiding)