Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVvP

vrijdag 12 april 2013 8:30 - 10:00u

S47.3 Voedingsstatus en agressie onder opgenomen (forensisch) psychiatrische patiënten

Nijman, H.L.I., Zaalberg, A., Wielders, J., Wouters, A., Bulten, E., Staak, C. van der

Locatie(s): Auditorium 2

Categorie(ën): Bijscholing; Epidemiologie; Symposium

ACHTERGROND

Uit een tweetal randomized controlled trials (RCT; Gesch e.a., 2002; Zaalberg e.a., 2010) komt naar voren dat agressie onder gedetineerden door voedingsinterventies verminderd lijkt te kunnen worden.

Op basis van deze eerdere bevindingen in gevangenissen werd besloten in een dwarsdoorsnede-onderzoek te onderzoeken óf en welke verbanden er bestaan tussen de voedingsstatus van opgenomen (forensisch) psychiatrische patiënten aan de ene kant, en de aard en ernst van psychiatrische symptomen en agressie aan de andere kant.

 

DOEL

Het opsporen van mogelijke verbanden tussen een aantal micronutriënten (zoals bepaald in bloed: magnesium, ijzer, ferritine, vitamine B6, vitamine D, koper, zink en het complete vetzuurspectrum, waaronder Omega 3- en Omega 6-vetzuren) en psychiatrische symptomatologie en agressiviteit, zoals bepaald met een aantal vragenlijsten.

 

METHODEN

Bij 51 patiënten (45 mannen en 6 vrouwen; gemiddelde leeftijd: 37,9 jaar) werd eenmalig een bloedmonster afgenomen, op basis waarvan de spiegels van de genoemde mineralen, vitaminen en essentiële vetzuren werden bepaald. Agressiviteit van de betrokken proefpersonen werd door stafleden geregistreerd aan de hand van de SDAS, en middels zelfrapportage met de AVL. De aard en ernst van de psychiatrische symptomen werden op het moment van bloedafname in kaart gebracht aan de hand van SCL-90 en de GHQ-28.

 

RESULTATEN

Er werden enkele significante correlaties gevonden in de richting van hypothesen die op basis van de literatuur vooraf geformuleerd waren. Het meest consistent en krachtig waren de significante negatieve correlaties tussen de hoeveelheid van het Omega 3-vetzuur DHA in het bloed van de proefpersonen en de scores op alle vier de uitkomstmaten.

 

CONCLUSIE

De huidige resultaten wijzen erop dat bepaalde voedingsstoffen invloed kunnen hebben op gedrag, waaronder ook agressiviteit. In de lezing zullen de mogelijke implicaties van deze bevindingen voor de preventie van agressie worden bediscussieerd. Het grote aantal statistische toetsen dat in het onderzoek werd uitgevoerd, maakt echter dat de bevindingen met voorzichtigheid moeten worden geïnterpreteerd.