Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVvP

vrijdag 12 april 2013 8:30 - 10:00u

S47.1 Dure klanten? Analyse van het zorggebruik van jonge en gewelddadige veelplegers in Amsterdam

Fassaert, T.J.L., Segeren, M.W.

Locatie(s): Auditorium 2

Categorie(ën): Bijscholing; Epidemiologie; Symposium

ACHTERGROND

In de Top 600-aanpak werkt de GGD Amsterdam samen met justitiële en zorgpartijen in de stad aan het terugdringen van overlast en delinquentie van een groep jonge gewelddadige veelplegers. Uit onderzoek naar populaties in detentie is bekend dat gezondheidsproblemen daar vaker voorkomen dan in de algemene bevolking en dat de behandelmotivatie geringer is.

 

DOEL

Het onderzoeken van de zorgconsumptie van de cliënten uit de Top 600 een jaar voorafgaand aan het project (2010), buiten detentie. Daarbij wordt een vergelijking gemaakt met het zorggebruik van de mannelijke bevolking in Amsterdam.

 

METHODEN

Gegevens over zorgconsumptie van de Top 600 zijn afkomstig van zorgverzekeraar Achmea/Agis. Er is gebruik gemaakt van de gedeclareerde zorgkosten die voor vergoeding in aanmerking komen. Data hebben onder andere betrekking op huisartsenzorg, farmaceutische middelen en ggz. De cliënten uit de Top 600 worden vergeleken met een referentiegroep.

 

RESULTATEN

In totaal zijn 218 cliënten (allen man) uit de Top 600 bij Agis/Achmea verzekerd. De referentiegroep bestaat uit 1093 Amsterdamse mannen die qua leeftijd, geslacht en woonomgeving overeenkomt met de groep uit de Top 600.

Voorlopige analyses laten zien dat in 2010 in de groep van de Top 600 in totaal 1.056 declaraties werden geregistreerd (gemiddelde kosten 603 euro per declaratie). In de referentiegroep werden 4.321 declaraties geregistreerd (gemiddelde kosten 248 euro per declaratie). Voor de Top 600 werd zorg gedeclareerd bij apothekers (35.3%) huisartsen (32.8%), en de GGD (11.4%). In 35.4% van de gevallen had een declaratie betrekking op psychofarmaca.

 

CONCLUSIE

Voorlopige analyses laten zien dat cliënten uit de Top 600 een jaar voorafgaand aan het project aanzienlijk hogere zorgconsumptie hadden dan mannen uit de referentiegroep. Dit komt onder andere tot uitdrukking in hogere gemiddelde zorgkosten. Tijdens het symposium zal de zorgconsumptie van beide groepen nauwkeuriger met elkaar worden vergeleken.

 

REFERENTIES

de Wit MAS, Segeren M, Witteveen E. OGGZ problematiek en nazorg bij Amsterdamse gedetineerden. Amsterdam: EDG, 2012.

 

Dorn T, Ceelen M, Buster MCA, Stirbu I, Donker GD. Mental health and health care use of detainees in police custody. Eur J Publ Health, in press.

 

Ceelen M, Dorn T, Buster M, Stirbu I, Donker G, Das K. Health-care issues and health-care use among detainees in police custody. Journal of Forensic and Legal Medicine, in press.

 

Smeets HM. The role of Health Insurance Companies in optimising drug prescription in Primary Care; the example of acid suppressing drugs. Utrecht: University of Utrecht, 2009.