Reichart, C.G., Lahuis, B.E., Allertz, A.C.L., Scheepers, F.E., Cohen, A.P.C.
Locatie(s): 0.8 Rome
Categorie(ën): Bijscholing; Discussiegroep
ACHTERGROND
De kinder- en jeugdpsychiatrie (KJP) is volop in beweging: bezuinigingen in het veld, dreigende decentralisatie en gedachten over basis-ggz.
Wat betekent dit alles voor de KJP en hoe bereiden we ons voor? Positief in deze tijd is dat mede door deze externe druk de organisaties zelf stevig in beweging zijn gekomen en scherp nadenken over hun profiel, de wensen die patiënt en ouder nu daadwerkelijk hebben, en hoe op een verstandige efficiënte, doelmatige en patiëntvriendelijke wijze deze zorg vorm te geven: als instelling en vooral in samenspraak met andere zorgaanbieders om je heen.
Hoe bereidt eenieder zich op al deze bewegingen voor? Wat betekenen enerzijds concentratie en specialisatie (beperken praktijkvariatie) en anderzijds lokale verbindingen aangaan? Hoe doe je dat? Hoe bereiden we ons voor op de basis-ggz? Die is er natuurlijk niet van de ene op de andere dag.
Hoe zorgen we ervoor dat de KJP-kennis meer naar de eerste lijn toe gaat in de vorm van dienstverlening, triage en consultatie, zodat de eerste lijn straks ook daadwerkelijk in staat is om op een juiste manier kortdurend specialistische zorg in te zetten?
Ten doel wordt gesteld met elkaar een plan voor meerdere jaren te maken. We doen een aanzet om ideeën en expertise uit te wisselen met behulp van verhalen van verschillende sprekers: theorie en praktijk afgewisseld.
LEERDOELEN
Aan de hand van een lijst met knelpunten (op het gebied van wet- en regelgeving, financiën, zorginhoud, beleid of meer algemene knelpunten) zal een lid van de Taskforce Kinder- en Jeugdpsychiatrie* een plenaire discussie leiden waarvan de resultaten als input gebruikt kunnen worden om de toekomstige wijzigingen het hoofd te bieden.
* De Taskforce Kinder- en jeugdpsychiatrie is in april 2011 opgericht om zich onder meer richten op het beïnvloeden van de minister van VWS en de Tweede Kamer om van de overheveling van de kinder- en jeugdpsychiatrie af te zien en spant zich in voor alternatieve mogelijkheden.