Stolker, J.J., Avest, M. ter, Boevink, W.
Locatie(s): 0.9 Athens
Categorie(ën): Bijscholing; Discussiegroep
INHOUD
Patiëntenparticipatie staat op de agenda van de NVvP. Dat is van belang omdat verschil tussen patiënt- en psychiaterperspectief in het kader van kwaliteit van zorg onwenselijk is. Van patiëntenparticipatie wordt aangenomen dat het dat verschil zal verkleinen. Maar is dat ook zo? Patiëntenparticipatie betreft een eenzijdige benadering als het gaat om het creëren van een bondgenootschap tussen arts en patiënt. Evenzeer is psychiaterparticipatie in de ervaringswereld en het herstelproces van de patiënt noodzakelijk. Dat vraagt om een actieve verkenning van het patiëntenperspectief. Wetenschappelijke kennis, professionele kennis en ervaringskennis zijn drie gelijkwaardige kenniskolommen die elkaar aanvullen en voeden. De vraag naar wat werkt in de psychiatrie wordt niet alleen vanuit de wetenschap beantwoord. Even legitiem zijn de antwoorden die vanuit ervaringsdeskundig perspectief worden gegeven. In de workshop nemen de deelnemers kennis van de documentaire Gekkenwerk, waarin het patiëntenperspectief centraal staat. De volgende vragen worden gesteld. Welke experience based-interventies komen in de documentaire naar voren? Per interventie: is deze te faciliteren en te versterken door psychiaters? Zo ja: hoe kunnen zij dat in hun concrete werkomgeving doen? Zo nee, waarom niet? Hoe kan voor deze interventie een wetenschappelijke basis worden gecreëerd?
VORM
Film en discussie
LEERDOELEN
- Kennis nemen van het patiëntperspectief, op psychisch lijden en herstel.
- Formuleren hoe in de eigen werkomgeving concreet het verschil tussen patiënt- en psychiaterperspectief kan worden verkleind.
- Inventariseren hoe voor ervaringen van patiënten een solide (wetenschappelijke) basis kan worden gevonden.
LITERATUURVERWIJZING
Boevink, W. (2012). Life beyond psychiatry. In: A. Rudnick (ed.) Recovery of People with Mental Illness: Philosophical and Related Perspectives. Oxford: Oxford University Press, 15-30.
Boevink, W., Plooy, A., Rooijen, S. van (red.) (2006). Herstel, Empowerment en Ervaringsdeskundigheid van mensen met psychische aandoeningen. Amsterdam: SWP.