Leeuw, A.S. de, Megen, H.J.G.M. van, Westenberg†, H.G.M.
Locatie(s): 0.4 Brussels / 0.5 Paris
Categorie(ën): Epidemiologie; Neurowetenschappen; Psychotherapie; Symposium
ACHTERGROND
Exposure en responspreventie (ERP) is een werkzame behandelmethode bij patiënten met een obsessieve compulsieve stoornis (OCS), maar toch worden vaak moeizaam resultaten behaald en haakt een deel vroegtijdig af. Uit eerder onderzoek is gebleken (zij het niet heel consistent) dat D-cycloserine (DCS), een partiële NMDA-agonist, het effect van ERP bij OCS kan versterken.
DOEL
Onderzoeken of het additieve effect van DCS bij ERP-behandeling van patiënten met OCS ook in onze (Nederlandse) situatie gevonden wordt.
METHODE
Dubbelblind, gerandomiseerd, placebo-gecontroleerd onderzoek bij in totaal 37 patiënten met OCS. Als primaire uitkomstmaat is de YBOCS gebruikt, met na 3 sessies een tussenmeting. Secundaire uitkomstmaten waren de CGI, Padua-vragenlijst en likertschalen voor de mate van angst en vermijding in specifieke situaties. Tevens werden baseline-metingen gedaan (onder andere SPQ, BDI) om te onderzoeken of er correlaties zouden zijn met het effect.
RESULTATEN
Na 3 sessies liet de DCS-groep een significant sterkere verbetering zien (YBOCS van 22.3 naar 18.6) dan de placebogroep (van 21.8 naar 20.4) [p=0.019]. Bij vergelijking van alle meetpunten samen was er sprake van een trend (p=0.068). Deze trend was er ook bij het percentage responders: 56% bij DCS versus 21% bij placebo. Bij de presentatie zullen verdere analyses worden getoond en besproken. Er werd geen enkele bijwerking van D-cycloserine gemeld.
CONCLUSIE
Dit is het eerste onderzoek in Nederland naar het toevoegen van D-cycloserine aan ERP-behandeling bij OCS. Additie van D-cycloserine voorafgaand aan exposure-sessies bij de behandeling van OCS blijkt een versnelling van de verbetering te geven. Na 6 sessies was er geen significant verschil meer. Versnelling van het effect kan belangrijk zijn om afhaken te voorkomen en motivatie voor verdere behandeling te vergroten. Verder is van belang te bedenken dat ERP bij de hele groep (met of zonder D-cycloserine) een groot effect sorteerde (p<0.0005), zodat aantonen van extra effect lastig is.