Noorthoorn, E.O., Schaaf, P. van der, Dusseldorp, E.
Locatie(s): Auditorium 1
Categorie(ën): Diagnostiek; Epidemiologie; Symposium
ACHTERGROND
De fysieke omgeving, het gebouw, is een belangrijke factor in gezondheid en welzijn van patiënten en personeel (Ulrich e.a., 2008). Dit wordt ook wel aangeduid met ‘Healing Environment’. Recent onderzoek relateerde kenmerken van de fysieke omgeving geïdentificeerd aan de kans op dwang, waarbij gecontroleerd werd voor staf- en patiëntfactoren (van der Schaaf e.a., 2012). In deze lezing worden de implicaties van dit onderzoek voor de zorgpraktijk inzichtelijk gemaakt.
DOEL
Onderzoeken welke concrete interventies in het gebouw(ontwerp) mogelijk zijn om de toepassing van dwang en drang te reduceren.
METHODEN
Bouwkundige kenmerken, zoals de grootte van de afdeling (m2), het type afdeling, het type ruimten en voorzieningen, locatie, de buitenruimte, daglichttoetreding, veiligheidsmaatregelen, separeer- en afzonderingsvoorzieningen naast ruimtelijke alternatieven voor dwang en drang werden in 2009-2010 in detail beschreven voor 199 gesloten psychiatrische afdelingen. Deze gegevens werden gekoppeld aan Argus-gegevens gemeten per opname (n=23.868 opnames over n=14.834 patiënten). Nonlinear Principal Components Analysis (CATPCA) is gebruikt om de ontwerpvariabelen samen te vatten. Een multilevel (logistische) regressie werd gebruikt om het verband met separatie te onderzoeken, met ‘opname’ als eerste en ‘afdeling’ als tweede level.
RESULTATEN
14 ontwerpkenmerken hadden een significant verband met separatie. ‘Aanwezigheid buitenruimte’, ‘speciale veiligheidsmaatregelen’ en ‘totaal aantal patiënten in gebouw’ verhoogden het risico om gesepareerd te worden. Factoren zoals ‘totale privé-ruimte per patiënt’, ‘niveau van comfort’ en ‘niveau van supervisie op afdeling’ verminderden het risico op separatie.
CONCLUSIE
Het onderzoek biedt concrete aanknopingspunten voor het optimaliseren van de fysieke omgeving van patiënten in de psychiatrie.