Noorthoorn, E.O., Janssen, W.A., Widdershoven, G.A.M., Nijman, H.L.I., Smit, A., Mulder, C.L.
Locatie(s): Expo Foyer
Categorie(ën): Postersessie
ACHTERGROND
Sinds 2006 heeft het ministerie van VWS subsidies verstrekt met als doelstelling de toepassing van separaties met 10% per jaar te verminderen. Om de uitkomsten van projecten te evalueren is het casusregister Argus opgezet.
DOEL
Ontwikkeling van een landelijke vergelijking over toepassing van vrijheidsbeperkende maatregelen.
METHODE
Dagelijkse registratie van separaties, afzonderingen, insluitingen op de eigen kamer, immobiliserende fixaties en verstrekkingen van intramusculaire medicatie onder verzet. Deze registraties zijn gebruikt als teller. Het aantal opnamedagen werd gebruikt als noemer. Hieruit werd een separatieratio berekend, met uren separatie gedeeld door opname-uren. Met eenvoudige kruistabellen en een multilevel logistische regressie werd het verband van patiëntkenmerken, afdelingskenmerken en projectkenmerken met separatie onderzocht.
RESULTATEN
Gegevens werden verzameld bij 20 instellingen en 8 PAAZ-afdelingen (95% BOPZ-bedden in Nederland). 17 instellingen en 1 PAAZ beschikten over cijfers van meer dan 1 jaar. 12 instellingen hebben de gestelde doelstellingen behaald, 5 instellingen niet, met een totale voor opnameduur gecorrigeerde afname in separatieduur van 8.4%. Tussen de instellingen blijkt sprake van een grote variatie in de kans om gesepareerd te worden, met ratiocijfers tussen 0.001 en 0.029. Psychotische stoornissen en middelengebruik bleken belangrijke voorspellers op het niveau van de patiënt.
Centrale aansturing en projectduur in jaren waren voorspellers op het niveau van de instelling.
CONCLUSIE
Het verzamelen van gegevens in een landelijk register maakt het mogelijk instellingen te vergelijken, waarbij gecorrigeerd wordt voor patiëntsamenstelling, teamsamenstelling, afdelings- en instellingfactoren. Door een steeds completer beeld te vormen van de landelijke cijfers worden deze correctie en een goede vergelijking steeds beter mogelijk.