Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVvP

donderdag 11 april 2013 17:30 - 19:00u

S40.2 Comorbide angststoornissen voorspellen terugval bij alcoholafhankelijkheid

Schellekens, A.F.A., Jong, C.A.J. de, Buitelaar, J.K., Verkes, R.J.

Locatie(s): Auditorium 1

Categorie(ën): Diagnostiek; Epidemiologie; Symposium

ACHTERGROND

Alcoholafhankelijkheid en angststoornissen komen vaak samen voor. Het effect van comorbide angststoornissen op het terugvalrisico na de behandeling is echter onduidelijk. Deze studie onderzocht welk effect comorbide angststoornissen hebben op terugval binnen een jaar na de start van de behandeling voor alcoholafhankelijkheid. Onze hypothese was dat comorbide angststoornissen terugval zouden voorspellen.

 

DOEL

Het bestuderen van het effect van comorbide angststoornissen op het terugvalrisico bij alcoholafhankelijkheid.

 

METHODEN

In een prospectieve studie werden mannelijke alcoholafhankelijke patiënten (N = 155) gevolgd na intramurale detoxificatie. Psychiatrische diagnoses en persoonlijkheidskenmerken werden gemeten met behulp van de Mini International Neuropsychiatric Interview voor psychiatrische aandoeningen en de Temperament and Character Inventory. De Addiction Severity Index werd gebruikt om de ernst van de verslaving te beoordelen.

 

RESULTATEN

Een jaar na detoxificatie waren 81 patiënten (53%) teruggevallen in alcoholgebruik en waren 9 patiënten (7%) overleden door alcoholgerelateerde oorzaken. Comorbide angststoornissen en de ernst van de verslaving voorspelden terugval in alcoholgebruik. Hierbij waren de comorbide angststoornissen specifiek voorspellend voor een vroege terugval (binnen de eerste drie maanden van behandeling).

 

CONCLUSIE

Alcoholafhankelijkheid is een ernstige psychiatrische stoornis, met een hoog terugvalrisico en een hoge mortaliteit. Alcoholafhankelijke patiënten met comorbide angststoornissen zijn bijzonder gevoelig voor terugval tijdens de eerste drie maanden van de behandeling. Deze patiënten behoeven mogelijk intensievere medische en psychologische behandeling.