Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVvP

donderdag 11 april 2013 15:30 - 17:00u

W45 Introductieworkshop Acceptance and Commitment Therapy

Goessens, L.F.M., Engels, J.H.B.

Locatie(s): 2.3 Rhône

Categorie(ën): Psychotherapie; Workshop

INHOUD

Ons welbevinden (en ook psychiatrische ziekte of gezondheid) wordt niet alleen bepaald door genen en omgevingsfactoren, maar in belangrijke mate ook door de wijze waarop wij ons verhouden tot de consequenties daarvan, met name hoe wij alles wat op ons afkomt ervaren. Fundamenteel gedragsonderzoek wijst uit dat niet het lijden an sich leidt tot psychopathologie, maar wel het contraproductief vermijden van pijnlijke ervaringen. Logische strategieën om psychische klachten te bestrijden lijken gedachteonderdrukking, ‘positief denken’, analyseren van gedachten en het zoeken naar verklaringen en oorzaken.

Deze pogingen tot beheersing en controle leiden er echter vaak toe dat patiënten overwegend vereenzelvigd raken met hun klachten, ten koste van hun waarden, doelen, en inspiraties.

In Acceptance and Commitment (ACT) gaat de therapeut met de patiënt op zoek naar de meest flexibele en werkzame ‘ervaringsattitude’. ACT heeft een stevige wetenschappelijke basis in de Skinneriaanse gedragsanalyse, en is in de VS geregistreerd als evidence-based practice voor uiteenlopende psychiatrische diagnosen. ACT gebruikt mindfulness en ervaringsgerichte en gedragsveranderende strategieën, om het vizier meer te richten op de commitment aan een waardevol leven, ondanks aversieve reacties en belevingen. Dit is, voor de psychiater en zeker voor mensen met ernstige psychiatrische klachten, geen gemakkelijke opgave, maar wel zinvol en zeer inspirerend.

 

VORM

Uitleg, interactie, rollenspelen. Enige actieve participatie wordt van de deelnemers verwacht, om ACT-interventies aan den lijve te kunnen ervaren.

 

LEERDOELEN

Kennismaken met theorie, praktijk en wetenschappelijke evidentie van ACT, en enkele principes leren toepassen bij verschillende psychiatrische (ook medicamenteuze) interventies.