Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVvP

donderdag 11 april 2013 15:30 - 17:00u

D16 Hoe kunnen psychiaters beter omgaan met de media?

Lo Galbo, G.P.G., Achilles, R.A., Van, H.L., Braak, B.J. ter, Brussen, B., Weeda, F., Bakker, B., Mokkenstorm, J.K., Ranitz, A. de

Locatie(s): 0.9 Athens

Categorie(ën): Bijscholing; Discussiegroep

ACHTERGROND

Beeldvorming in de media speelt toenemend een rol bij de waardering van vakgebieden in de gezondheidszorg. Het heeft invloed op verschillende niveaus zoals de politieke en financiële besluitvorming, de tevredenheid van professionals in de desbetreffende sectoren en de verwachtingen van individuele patiënten over de aard en resultaten van behandelingen. Het huidige beeld van de ggz in de media is relatief ongunstig, wat mede wordt gevoed door negatieve gebeurtenissen die de media geregeld bereiken en waarop niet altijd adequaat wordt gereageerd.

Ter voorbereiding op deze discussiegroep werd een kwalitatief onderzoek uitgevoerd, waarbij 5 psychiaters met uitgebreide media-ervaring, 5 psychiaters zonder media-ervaring en 5 journalisten zijn geïnterviewd. Hieruit komt onder andere naar voren welke deelgebieden van de ggz de meeste last hebben van negatieve beeldvorming en wat de belangrijkste aspecten hiervan zijn. Voorbeelden hiervan zijn de organisatie van de ggz (ondoorzichtig en duur) en de gevoerde behandelingen (ineffectief en onwetenschappelijk). Ook geven de geïnterviewden aan dat de beeldvorming door de psychiaters zelf te veranderen is en worden suggesties gedaan welke acties hiertoe mogelijk zijn.

In deze discussiegroep worden de resultaten van dit onderzoek besproken, wordt bediscussiëerd hoe de beeldvorming veranderd en verbeterd kan worden en vooral welke rol psychiaters zelf daarbij kunnen en moeten spelen. Een aantal van de geïnterviewde psychiaters mét en zonder media-ervaring alsmede journalisten (o.a. Volkskrant, NRC, geenstijl.nl) zullen als panelleden aan de discussiegroep deelnemen. Ook zal een vertegenwoordiger van de communicatieafdeling van de NVvP aanwezig zijn.

 

STELLINGEN

- Journalisten zijn verantwoordelijk voor de huidige beeldvorming en dit is door psychiaters niet te veranderen.

- Alle psychiaters hebben een professionele verantwoordelijkheid om de beeldvorming te verbeteren.

- De huidige groep 'mediapsychiaters' moet worden aangevuld met een poule gespecialiseerde woordvoerders, die direct in de media kunnen worden ingezet wanneer dit nodig is.

- Psychiaters moeten actiever reageren op kritische beeldvorming in de media.

 

LEERDOELEN

- Bewustzijn van de huidige beeldvorming van de ggz in de media.

- Bewustzijn en kennis van standpunten van collega's hierover.

- Kennis van mogelijkheden om als psychiater de mediabeeldvorming te verbeteren.