Reekum, A. van
Locatie(s): Pieter Baan Zaal
Categorie(ën): Psychotherapie; Symposium
ACHTERGROND
Er zijn inmiddels enkele effectieve behandelmethoden voor mensen met een persoonlijkheidsstoornis ontwikkeld. En er is een multidisciplinaire richtlijn (MDR). Toch komt de implementatie van deze behandelingen maar mondjesmaat op gang. Er lijkt een enorm gat te gapen tussen de praktijk van de wetenschap en die van de gemiddelde ggz-instelling. Bij de vorming van richtlijnen wordt te weinig aandacht besteed aan de contextuele voorwaarden die noodzakelijk zijn voor een succesvolle implementatie. In dit onderdeel van het symposium wordt aandacht besteed aan dit ondergeschoven aspect van de MDR.
DOEL
Implementatie van de MDR vereist niet alleen verandering in de werkwijze van professionals en management van de zorg, maar ook een cultuurverandering. De spreker beoogt met haar presentatie inzicht te verschaffen waarom kennis over veranderingsprocessen nuttig en noodzakelijk is. Deze kennis is niet alleen voor bestuurders en managers van groot belang, maar ook voor behandelaren.
METHODE
Een overzicht geven van noodzakelijke stappen die gezet moeten worden bij de implementatie van de MDR voor persoonlijkheidstoornissen. Tevens wordt aandacht besteed aan de – ook in recent onderzoek gebleken – mogelijke hindernissen en kansen op succes, en de niveaus van de organisatie waar die hindernissen zich voordoen.
RESULTATEN
Hindernissen in de implementatie laten zich rubriceren op drie niveaus: instelling, team en therapeutische diade. Spreekster zal de aard en ernst van de hindernissen schetsen, en zal tevens wegen formuleren naar het oplossen van die hindernissen.
CONCLUSIE
Om de zorg voor mensen met een persoonlijkheidsstoornis te verbeteren is het onvoldoende om alleen kennis te hebben over welke behandelingen effectief zijn. Een sine qua non om deze zorg te verbeteren is kennis en bekwaamheid in het doorvoeren van veranderprocessen – en dus kennis van de hindernissen die een implementatie in de weg staan en het oplossen van die hindernissen.