Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVvP

donderdag 11 april 2013 15:30 - 17:00u

S34.2 Implementatie van FACT - een cohortstudie

Nugter, M.A., Keet, I.P.M., Ven, M.V. van de, Bahler, M.J., Engelsbel, F.

Locatie(s): Auditorium 2

Categorie(ën): Bijscholing; Epidemiologie; Psychotherapie; Symposium

ACHTERGROND

Het meest toegepaste zorgorganisatiemodel voor patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen (EPA) is in Nederland Flexibele Assertive Community Treatment (FACT; Handboek FACT, Van Veldhuizen e.a., 2008). De essentie van FACT is multidisciplinair werken en zorgopschaling naar ACT in het eigen team door plaatsing op het FACT-bord.

In Limburg is vastgesteld dat patiënten na introductie van FACT vaker in remissie gaan en minder onvervulde zorgbehoeftes hebben. Vooralsnog is dit de enige studie naar FACT. Meer onderzoek is nodig naar de effectiviteit van FACT als zorgorganisatiemodel en de interventies die worden uitgevoerd.

In 2009 werd FACT ingevoerd in bestaande casemanagement-teams in de regio West-Friesland. De effecten van deze implementatie zijn in een cohortstudie onderzocht.

 

DOEL

Doel van de studie is vaststellen of de implementatie van FACT resulteert in positievere klinische uitkomsten, zoals: functioneren, zorgbehoeften, kwaliteit van leven, remissie, drop-out en waardering van de zorg. Ook wordt nagegaan in welke mate het zorggebruik verandert als FACT wordt geïmplementeerd.

 

METHODE

In totaal participeerden in de studie 291 van de 390 EPA-patiënten die bij de start van FACT in 2009 deel uitmaakten van de teams. Er zijn drie meetmomenten, met intervallen van een jaar. Hulpverleners namen zelf de meetinstrumenten af bij patiënten, na training. Gebruikte instrumenten waren: HoNOS, MANSA, CANSAS, Remissietool, de Thermometer Cliëntwaardering.

 

RESULTATEN

Een significante verbetering werd gevonden in de kwaliteit van leven, naast een significante reductie in het totaal aantal zorgbehoeftes en het aantal onvervulde zorgbehoeftes. Zowel het functioneren en als het percentage patiënten in remissie verbeterde iets. De waardering van patiënten nam toe. Het gemiddelde aantal opnames nam significant af, terwijl het gemiddeld aantal opnamedagen licht afnam. Er waren vrijwel geen behandeldrop-outs.

 

CONCLUSIE

Implementatie van FACT gaat samen met verbeteringen in de afstemming tussen zorgvraag en zorgaanbod. Hoewel functioneren en symptomatologie weinig verbeteren, ervaren patiënten de kwaliteit van hun leven positiever.