Penninx, B.W.
Locatie(s): Auditorium 1
Categorie(ën): Epidemiologie; Symposium
ACHTERGROND
De heritability van depressie en angststoornissen ligt rond de 35%. Wereldwijd wordt er gezamenlijk onderzoek gedaan naar de onderliggende genetische varianten van depressie en angststoornissen, waarbij het door de nieuwste meettechnieken mogelijk is om het genoom in zijn geheel in kaart te brengen (door zogeheten genome wide association-studies (GWA)). Data van deze genetische studies kunnen ook gebruikt worden voor nieuwe inzichten in pathofysiologisch-gebaseerde uniformere subtypering van depressie en angststoornissen.
DOEL
Inzicht geven in de meest recente bevindingen van GWA-studies rondom depressie en angst, waarbij speciale aandacht zal zijn voor de modificerende rol van omgevingskenmerken en het belang van uniformere subtypering van depressie en angststoornissen.
METHODEN
Gegevens van de Nederlandse Studie naar Depressie en Angst (NESDA) en het Nederlandse Tweelingen Register worden gebruikt, die het genoom van 2.000 depressieve patiënten en meer dan 3.000 gezonde controlepersonen gedetailleerd gegenotypeerd hebben.
RESULTATEN
Uit een recente meta-analyse van GWA-studies voor depressie blijkt dat geen enkele DNA-variant significant gerelateerd is aan depressie. Depressie en angststoornissen worden verklaard door polygenic effecten, dat wil zeggen dat heel veel DNA-varianten tezamen een groot deel van de genetische variantie verklaren. In recent onderzoek is een genetische risicoscore gemaakt door veel risicogenen op te tellen. Dit onderzoek toont het volgende: de genetische achtergrond van depressie en angst vertoont overlap; laat en vroeg ontstane depressie hebben deels een afwijkende genetische basis; sommige genetische effecten worden groter bij chronische depressie; er zijn verschillen tussen melancholische en atypische depressie.
CONCLUSIE
GWA-studies geven ons nieuwe inzichten in de genetische basis van depressie en angststoornissen en bieden mogelijkheden om de subtypering van stoornissen pathofysiologisch gestoeld te laten zijn.