Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVvP

donderdag 11 april 2013 13:45 - 15:15u

S28.3 Suïcidepreventie 2.0: toegankelijk, aanvaardbaar, in contact

Mokkenstorm, J.K.

Locatie(s): 0.2 Berlin / 0.3 Copenhagen

Categorie(ën): Bijscholing; Diagnostiek; Epidemiologie; Farmacotherapie; Symposium

ACHTERGROND

Grootschalig wereldwijd onderzoek toont aan dat 40-60% van de suïcidale mensen in de wereld geen behandeling ontvangt, ook als deze beschikbaar is. 40% van de suïcide pogers heeft het jaar voorafgaand aan de poging geen hulp gezocht; 30% heeft dat nog nooit gedaan.

 

DOEL

Verklaringen vinden voor deze alarmerende bevinding en mogelijkheden bepalen om meer mensen met behandeling te bereiken, zodat meer suïcides kunnen worden voorkomen.

 

METHODE

Aan de hand van literatuuronderzoek en observationeel onderzoek onder cliënten van 113online wordt de hulpvraag en het hulpzoekgedrag van suïcidale mensen in kaart gebracht.

 

RESULTATEN

Suïcidale mensen hebben karakteristieke opvattingen en houdingen over hulp en hulpverlening. Gebrek aan vertrouwen en negatieve eerdere ervaringen met hulpverleners spelen hierbij vaak een rol, naast emotionele kwetsbaarheid en angst voor afwijzing of voor verlies van autonomie.

Door ervaringen met laagdrempelige, anonieme onlinehulpverlening leren suïcidale mensen durven hun terughoudendheid los te laten, wanneer er rekening gehouden wordt met hun angst dat hulpverlening de problemen groter kan maken.

 

CONCLUSIE

Het grote aantal suïcidale mensen dat geen behandeling zoekt, vraagt om een omslag in de organisatie en uitvoering van de zorg, zodat deze toegankelijker en aanvaardbaarder wordt voor deze groep. Van individuele hulpverleners vraagt dit bezinning op professionele stokpaardjes en houdingen daar waar deze kennelijk niet worden geaccepteerd door de doelgroep. Daarnaast is een forse inhaalslag aangewezen van gerichte competenties op het gebied van diagnostiek en behandeling van suïcidaal gedrag. Deze innovatie en verbeteringen vormen het gezicht van Suïcidepreventie 2.0, waarin vele kleine dingen samen voor grote goede gevolgen kunnen zorgen.

 

REFERENTIES

Bruffaerts et al 2011. Treatment of suicidal people around the world. British Journal of Psychiatry 2011; 199(1): 64-70.

 

Taylor, T.L., Hawton,K., Fortune, S., Kapur, N. Attitudes towards clinical services among people who self-harm: systematic review. British Journal of Psychiatry (2009) 194, 104-110