Hessels, C.
Locatie(s): Pieter Baan Zaal
Categorie(ën): Psychotherapie; Symposium
ACHTERGROND
In de behandeling van jongeren met borderline-persoonlijkheidsstoornis (BPS) is sprake van wisselende emotionele reacties, maar ook van rigide denkwijzen en beperkte afstemming behorend bij hun problematiek en ontwikkelingsfase; deze bemoeilijken het therapieproces.
Hoewel er in Nederland evidence-based behandelprogramma's bestaan voor volwassenen met BPS, ontbreken deze voor adolescenten. Internationaal is Cognitive Analytic Therapy (CAT) een van de eerste behandelingen die in een randomized controlled trial (RCT) effectief is gebleken voor adolescenten met BPS; deze behandeling is gebaseerd op integratie van de psychoanalytische object-relatietheorie en de sociaalcognitieve theorie.
In het HYPE-programma (Helping-Young-People-Early) in Melbourne is deze therapie specifiek afgestemd op de ontwikkelingsfase van adolescenten, waarbij casemanagement, crisisinterventie en gezinsgesprekken in de psychotherapie geïntegreerd zijn. Doel is een optimaal effectieve behandeling te bieden, zo vroeg mogelijk in het verloop van BPS, waardoor de interventie past bij de fase waarin de stoornis zich openbaart en de ontwikkelingsfase van de adolescent en zijn gezin.
DOEL
Cognitive Analytic Therapy volgens het HYPE-model wordt geïmplementeerd in het Centrum Adolescentenpsychiatrie voor adolescenten met (borderline) persoonlijkheidsproblematiek. De implementatie wordt gekoppeld aan onderzoek gericht op de effectiviteit van deze behandeling.
METHODE
In mei 2012 is de opleiding en supervisie gestart van een therapeutenteam van het Centrum Adolescentenpsychiatrie van de Reinier van Arkelgroep. In deze presentatie wordt een beschrijving gegeven van dit implementatieproces en de eerste onderzoeksresultaten.
RESULATEN
In een RCT in Melbourne werd de effectiviteit van CAT in het HYPE-programma vergeleken met good clinical care. Beide waren effectief in het verminderen van psychopathologie en parasuïcidaal gedrag en in het verbeteren van het globale functioneren van adolescenten met subsyndromaal of syndromaal BPS. De cliënten die HYPE-CAT hadden gevolgd, boekten sneller vooruitgang (Chanen et al, 2008 en Chanen et al 2009).
CONCLUSIE
CAT binnen het HYPE-programma is een veelbelovende nieuwe behandeling voor adolescenten met (borderline) persoonlijkheidsproblematiek. In deze bijdrage zullen het implementatieproces en de eerste resultaten van effectmetingen gepresenteerd worden.