Hutsebaut, J., Nijssens, L., Bales, D.L.
Locatie(s): Pieter Baan Zaal
Categorie(ën): Psychotherapie; Symposium
ACHTERGROND
Mentalization-Based Treatment (MBT) is een bewezen effectieve behandeling voor volwassenen met een ernstige borderline-persoonlijkheidsstoornis. MBT heeft een specifieke meerwaarde ten opzichte van standaardbehandelingen, is reeds tijdens de behandeling zelf goedkoper dan niet-behandelen en is geassocieerd met goede uitkomsten tot acht jaar na de start van de behandeling. Op diverse plekken in Europa en de Verenigde Staten zijn groepen bezig MBT aan te passen aan adolescenten en gezinnen.
DOEL
Het bespreken van de voorgestelde adaptaties voor jongeren en de beschikbare evidentie daarvoor.
METHODE
Op basis van literatuur en internationale expertmeetings wordt de huidige stand van zaken gepresenteerd op het gebied van aanpassingen en beschikbare evidentie. Dit wordt aangevuld met de resultaten van een eigen pilotstudie gericht op geschiktheid van de methode bij jongeren.
RESULTATEN
De rationale achter de adaptaties wordt besproken:
1) het brein van jongeren is volop in ontwikkeling, met geassocieerde problemen in sociaal-cognitieve taken, met een impact op het vermogen om te mentaliseren;
2) jongeren worden in de adolescentie geconfronteerd met een geheel aan veranderingen en ontwikkelingstaken die de druk tijdelijk doen oplopen;
3) jongeren leven vaak thuis, met voortdurende activering van het gehechtheidssysteem en risico op niet-mentaliserende interactiespiralen.
Vervolgens worden de adaptaties zelf besproken: houding, interventiespectrum en context. En na presentatie van de beschikbare evidentie wordt nog gespeculeerd over mogelijke werkzame factoren in de behandeling van deze jongeren en gezinnen.
CONCLUSIE
MBT-A is zonder meer een beloftevolle benadering, maar behoeft een meer wetenschappelijke evidentie, in het bijzonder met betrekking tot de noodzakelijke componenten van een MBT-A-programma.