Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVvP

donderdag 11 april 2013 13:00 - 13:30u

P45 BuurtzorgT: een nieuwe werkwijze in de ambulante psychiatrie

Zuketto, C.

Locatie(s): Expo Foyer

Categorie(ën): Postersessie

ACHTERGROND

In juni 2012 lanceren MoleMann Mental Health en Buurtzorg samen een nieuw concept: BuurtzorgT. De onderliggende overtuiging is dat de zorg voor psychiatrische patiënten beter en goedkoper kan. Het BuurtzorgT-team is een klein autonoom team dat dicht bij de patiënt in de wijk opereert. Met de huisarts als regisseur streeft BuurtzorgT naar flexibele zorg door een vaste medewerker. Het dagelijks leven van de patiënt is het uitgangspunt, en het leren benutten van de eigen kracht staat centraal. BuurtzorgT brengt diegenen die de patiënt omgeven bijeen. Het mobiliseert en ondersteunt de mensen uit de directe omgeving van de patiënt. Doel is dat de patiënt zichzelf beter kan redden.

 

DOEL

BuurtzorgT is voor iedereen met psychiatrische problemen. Mensen worden thuis ondersteund, behandeld of gecoacht. Het gaat vooral om patiënten met ernstigere psychiatrische stoornissen die vastlopen op diverse gebieden. Mensen met persoonlijkheidsstoornissen, stemmingsstoornissen, psychoses of ernstige verslavingen behoren tot de doelgroep. Vaak is sprake van grote psychosociale problemen en vereenzaming. De teams worden zo ingericht dat ze zowel zorg kunnen verlenen binnen de basis-ggz, als bij de meer complexe problemen in de specialistische ggz.

 

METHODE

De werkwijze die Buurtzorg groot heeft gemaakt in de thuiszorg, krijgt nu een psychiatrische variant. In november 2012 begint in Amersfoort het eerste BuurtzorgT-team. Twee verpleegkundigen en een psychiater vormen de basis, die vanuit het netwerk van Buurtzorg-teams, huisartsen, Buurtdiensten en Buurtzorg Jong hun expertise aanbieden aan patiënten in de wijk. De samenstelling van het team wordt bepaald door de 'kleur' van de wijken waarin BuurtzorgT werkt. Zo kunnen gespecialiseerde gezinsverzorgenden, pedagogische en psychiatrische hulpverleners (SPH en SPV), maatschappelijk werkers en sociaal raadslieden het team versterken.

 

RESULTATEN

Aan de hand van casuïstiek van het BuurtzorgT-team uit Amersfoort ontstaat een beeld over de concrete vertaling van de visie naar de praktijk. De eerste successen en problemen van deze werkwijze worden gepresenteerd.

 

CONCLUSIE

BuurtzorgT wil in de psychiatrie hetzelfde realiseren als Buurtzorg in de thuiszorg heeft gedaan. Betere en goedkopere zorg voor patiënten, en meer werkplezier en minder frustratie voor hulpverleners.