Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVvP

donderdag 11 april 2013 13:00 - 13:30u

P38 Vroegsignalering van agressie aan de hand van huidgeleidingsniveaus?

Nijman, H.L.I., Kuijpers, E., Looff, P. de, Ouwerkerk, M., Bongers, I.M.B., Campo, J.

Locatie(s): Expo Foyer

Categorie(ën): Postersessie

ACHTERGROND

Door ‘vroegsignalering’ proberen patiënten en stafleden signalen van oplopende spanning bijtijds te detecteren om agressie te voorkomen. Tot op heden is dergelijke vroegsignalering met name gebaseerd op observaties van het gedrag van patiënten.

 

DOEL

Het signaleren van oplopende spanning bij patiënten kan mogelijk substantieel verbeterd én geobjectiveerd worden door huidgeleidingsniveaus te meten (Kuijpers, Nijman, Bongers, Lubberding & Ouwerkerk, 2012). Een toename van de huidgeleiding wijst namelijk op een toename van de (psychologische) arousal.

 

METHODEN

Met een apparaat in de vorm van een horloge werden huidgeleiding en andere psychofysiologische parameters mobiel gemeten bij een groep van (forensisch) psychiatrische patiënten met een hoog agressie-risico. Patiënten ondervonden weinig hinder van de op deze manier mobiel uitgevoerde metingen, terwijl het huidgeleidingsniveau wel continu, en in ‘real life’ gemeten werd. Voor patiënten die bereid waren het horloge gedurende een dag te dragen, werd elk halfuur door een staflid een korte notitie van eventuele geagiteerdheid en agressie gemaakt aan de hand van de SDAS. Tijdens de observatieperiode hadden het observerende staflid en desbetreffende patiënten geen inzicht in de huidgeleidingsniveaus.

 

RESULTATEN

In de poster worden de resultaten van dit onderzoek beschreven, beginnende met een case-report van een jonge psychotische patiënte waarbij het huidgeleidingsniveau al geruime tijd bleek te zijn toegenomen voordat de eerste waarneembare gedragsmanifestaties van agressie zichtbaar waren (Kuijpers e.a., 2012). Vervolgens zal op basis van een grotere onderzoeksgroep ingegaan worden op de predictieve validiteit van substantiële stijgingen van de huidgeleiding waar het later optredende agressie betreft.

 

CONCLUSIE

Mogelijk kunnen objectieve metingen van huidgeleidingsniveaus in psychiatrische instellingen, en dan met name het kunnen waarnemen van sterke toenames hierin, een stap voorwaarts betekenen om oplopende spanning bij psychiatrische patiënten beter te kunnen signaleren en daarmee agressie te voorkomen.

 

REFERENTIE

Kuijpers, E. , Nijman, H., Bongers, I.M.B., Lubberding, M. & Ouwerkerk, M. (2012). Can mobile skin conductance assessments be helpful in signalling imminent inpatient aggression? Acta Neuropsychiatrica, 24, 56-59.