Hansman-Wijnands, M.A., Aben, I.J.J., Mos, C., Schippers, G.M.
Locatie(s): 0.8 Rome
Categorie(ën): Diagnostiek; Workshop
INHOUD
De afgelopen jaren worden landelijk in (poli)klinieken gespecialiseerde behandelingen aangeboden aan een groeiende groep jeugdigen die hulp vragen bij hun problematisch geworden middelengebruik. Daarentegen wordt in de kinder- en jeugdpsychiatrie weinig aandacht geschonken aan problematisch middelengebruik. Het onderwerp wordt in de anamnese overgeslagen, of professionals nemen genoegen met een bagatelliserend antwoord (Resultaten Scoren, 2011). Bij jongeren met problematisch middelengebruik is in de overgrote meerderheid sprake van psychiatrische comorbiditeit. Internaliserende of externaliserende gedragsproblemen, ADHD, ASS, een kwetsbare persoonlijkheidsontwikkeling met een gebrekkige impulscontrole, wankel zelfbeeld en toenemende autonomiebehoefte, en andere adolescentiefaseproblemen vergroten de kans op problematisch middelengebruik en vice versa. Daarbij spelen er veelal gezinsproblemen.
Diagnostische criteria in de DSM en de ICD zijn geformuleerd voor volwassenen. Het onderscheid tussen recreatief en problematisch gebruik, misbruik en afhankelijk, is bij jongeren niet eenvoudig te maken. In de klinische praktijk wordt geworsteld met dit onderscheid.
VORM
Leden van de expertgroep van het Landelijk Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie geven een interactieve presentatie over het protocol Problematisch middelengebruik en psychische comorbiditeit. Zij bespreken (vroeg)signalering, herkenning en diagnostiek, ondersteunende psychofarmaca en de behandeling met evidence-based en best-practice psychotherapeutische en psychosociale interventies gericht op de jongere en zijn directe sociale context, zoals cognitieve gedragstherapie (CGT) en Multidimensionele Familietherapie (MDFT).
Deze workshop is, vanwege veel animo, een herhaling van de workshop op het NVvP-voorjaarscongres 2012. De tussentijdse ontwikkelingen binnen het werkveld worden toegevoegd in de presentaties.
Â
LEERDOELEN
U herkent sneller comorbide verslavingsproblemen naast psychiatrische stoornissen, en u hebt handvatten om te interveniëren. Van direct belang voor uw dagelijks werk!
LITERATUUR
Adviescommissie Kwetsbare Jeugd & Verslaving (2011). Van kwetsbaar naar weerbaar. Verslaving bij kwetsbare jongeren voorkomen en adequaat begeleiden. Utrecht: Resultaten Scoren, kenniscentrum verslaving.
http://www.kenniscentrum-kjp.nl/