Jong, P.M. de
Locatie(s): 2.7 Meuse / 2.8 Rhine
Categorie(ën): Bijscholing; Discussiegroep
ACHTERGROND
Jaarlijks krijgen psychiaters ongeveer 520 verzoeken om hulp bij zelfdoding van psychiatrische patiënten. Hoewel er in 2011 een stijging te zien was van het aantal gehonoreerde verzoeken, blijft hulp bij zelfdoding aan patiënten met een chronisch psychiatrische aandoening een uitzondering.
Op 1 maart 2012 ging op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) in Den Haag de Levenseindekliniek van start. Patiënten die voldoen aan de zorgvuldigheidseisen die de euthanasiewet stelt, maar geen arts kunnen vinden die bereid is euthanasie of hulp bij zelfdoding te verlenen, kunnen een beroep doen op de Levenseindekliniek. Ook chronisch psychiatrische patiënten die geen gehoor vinden voor hun verzoek bij hun behandelend arts en aan de zorgvuldigheidseisen van de euthanasiewet voldoen, kunnen een beroep doen op de Levenseindekliniek.
DOEL
Inzicht te krijgen in de werkwijze van de triagisten en ambulante teams (bestaande uit een arts en verpleegkundige) van de Levenseindekliniek met betrekking tot vragen om hulp bij zelfdoding door psychiatrische patiënten.
METHODEN
Door middel van een presentatie worden de deelnemers bekend met de diverse routes die doorlopen kunnen worden na aanmelding bij de Levenseindekliniek door respectievelijk de behandelend psychiater of huisarts, de patiënt zelf of een naaste. Bespreking van de praktijk aan de hand van casussen.
LEERDOELEN
- Kennis van de werkwijze van de triagist en ambulante teams van de Levenseindekliniek.
- Kennis van de wettelijke mogelijkheden en de NVvP-richtlijn ‘Omgaan met het verzoek om hulp bij zelfdoding door patiënten met een psychiatrische stoornis’.
CONCLUSIE
De balans na 1 jaar Levenseindekliniek zal op 1 maart 2013 worden opgemaakt. De bevindingen m.b.t. verzoeken om hulp bij zelfdoding door chronisch psychiatrische patiënten aan de Levenseindekliniek – zullen tijdens het symposium bekend worden gemaakt.