Rabbers, G.E., Helmus, K.L., Slooff, C.J., Weeghel, J., Pijnenborg, M.
Locatie(s): 0.1 London
Categorie(ën): Bijscholing; Symposium
ACHTERGROND
In Nederland is weinig beschreven over een concrete aanpak van antistigma. Hoe ziet een dergelijk initiatief er precies uit? Welke belemmeringen zijn ervaren en hoe zijn deze overwonnen? Hoe zet je het op? Hoe zijn implementatie en borging gerealiseerd? En wat zijn resultaten die initiatiefnemers bemerken met dergelijke projecten?
In het project 'Wat doe jij?' zijn van juni tot oktober 2012 een aantal initiatieven bezocht over de hele wereld. In Canada, Engeland, Amerika, Nieuw-Zeeland, Japan en in ons eigen land is met sleutelfiguren gesproken die de landelijke campagnes runnen en/of zelf onderzoek doen naar stigmabestrijding. Deze experts hebben antwoord gegeven op de vraag wat de bestlopende antistigma-interventie(s) in hun regio zijn. Deze zijn beschreven op de website www.watdoejij.org.
DOEL
Het ontwikkelen van een duidelijke en goed hanteerbare toolkit met antistigma-interventies.
METHODE
Veldonderzoek, expert-interviews.
RESULTATEN
Een website met een beschrijving van ongeveer 15 best practice-initiatieven. De website is bedoeld voor mensen die als doel hebben de geestelijke gezondheid van mensen te verbeteren: Wat Doe Jij? Ggz-instellingen in Nederland kunnen, zonder veel tijd en geld kwijt te zijn, snel en doelgericht aan de slag met het initiëren van antistigma-initiatieven.
CONCLUSIE
De beschreven best practices dienen samen met de resultaten van het ASPEN-onderzoek als basis voor een antistigma-toolkit en verder onderzoek.
LITERATUUR
Journal of Applied Social Psychology, Volume 37, Issue 10, pages 2191-2219, October 2007, Paradigms Lost: Fighting Stigma and the Lessons Learned [Hardcover], Heather Stuart (Author), Julio Arboleda-Florez (Author), Norman Sartorius (Author).