Rabbers, G.E.
Locatie(s): 0.1 London
Categorie(ën): Bijscholing; Symposium
ACHTERGROND
De Stichting Samen Sterk tegen Stigma is opgericht door de NVvP, GGZ Nederland, LPGGz en het Fonds Psychische Gezondheid. Op basis van kwalitatief onderzoek is een meerjarige aanpak geformuleerd om het taboe op psychische aandoeningen te doorbreken.
DOEL
In kaart brengen hoe de beeldvorming van patiënten in de samenleving is te sturen, om zo een aanpak te formuleren om stigma te bestrijden.
METHODE
Er is kwalitatief onderzoek gedaan. Daartoe is literatuur onderzocht, zijn interviews met experts afgenomen en focusgroepen met ervaringsdeskundigen georganiseerd.
RESULTATEN
Er is niet één beste oplossing om stigma aan te pakken. Er zijn wel succesfactoren te noemen, waarvan de belangrijkste zijn: langdurig volhouden, patiënten betrekken, doelgroepgericht werken en deze doelgroepen betrekken. Zorg ervoor dat antistigma terugkomt in het dagelijks leven en zo wordt ingebed. De meest effectieve manier van stigmabestrijding is direct contact tussen mensen met en zonder psychische aandoening met een gemeenschappelijk doel. In campagnes is het zinvol aandacht te besteden aan ontkrachten van (te) negatieve stereotiepe denkbeelden.
CONCLUSIE
Ontwikkel een Nederlands model om stigma aan te pakken waarbij gebruik wordt gemaakt van de gevonden succesfactoren. Dit zou een meerjarige aanpak moeten zijn met een heldere visie en totaalstrategie waarin stappen op basis van een verander- en communicatiestrategie worden gezet. In de strategie worden doelgroepen vastgesteld en wordt een portfolio van activiteiten samengesteld, die insteken op de oorzaken van vooroordelen, (zelf)stigma en discriminatie.
LITERATUUR
The Lancet, Systematic model of contributing factors of stigma and discrimination. Claire Henderson en Graham Thornicroft, 2009.
Nature, Short-lived campaigns are not enough (o.a. resultaten uit: N. Sartorius & H. Schulze, Reducing Stigma of Mental Illness, 2005), November 2011, vol 468, p.163-165.