Spijker, A.T.
Locatie(s): 0.4 Brussels / 0.5 Paris
Categorie(ën): Bijscholing; Diagnostiek; Symposium
ACHTERGROND
Storingen in de regulering van de hypothalamus-hypofyse-bijnier-as (HHB-as) kunnen van invloed zijn op de mentale gezondheid, onder andere op de stabiliteit van de stemming. Het functioneren van de HHB-as kan op verschillende manieren onderzocht worden. In speeksel kunnen cortisol-dagcurves en de ochtendpiek van cortisol bijvoorbeeld informatie geven over cortisol-waardes over de dag heen, en zo een indruk geven van de ultradiane ritmiek, en de ochtend-'respons'. Een tweede manier is het induceren van een stressrespons door bijvoorbeeld toedienen van Dexamethason. Hierbij is het functioneren van de glucocorticoid-receptor (GR) een bepalende factor in het reguleren van de stressrespons. Een derde, en relatief nieuwe methode is het meten van langetermijn-cortisolniveaus in haar, hetgeen informeert over het langetermijnfunctioneren van de HHB- as. De verschillen in individuele 'setpoints' worden hiermee duidelijk. In dit symposium zullen de belangrijkste bevindingen worden besproken die met de verschillende methoden zijn gevonden bij patiƫnten met een bipolaire stoornis.
DOEL
Met deze studie is onderzocht wat de invloed van de responsiviteit van de HHB-as op het beloop van de bipolaire stoornis is.
METHODE
In een recente cohortstudie bestaande uit 366 patiƫnten met een bipolaire stoornis is gekeken naar fenotype (klinische kenmerken van de bipolaire stoornis), endofenotype (cortisol in haar) en genotype (genetische variaties in het GR-gen).
RESULTATEN
Genetische variaties in het GR-gen blijken verband te hebben met gevoeligheid voor seizoensgebonden patronen van stemmingsepisodes, en met ziektegeschiedenis. Cortisol in haar correleert met comorbiditeit, en specifiek met comorbide paniekstoornis.
CONCLUSIE
De gevoeligheid van de responsiviteit van de HHB-as zoals gedefinieerd door genetische variaties in de GR en langetermijn-cortisolwaardes, blijken verband te houden met klinische kenmerken van de bipolaire stoornis.