Hummelen, J.W., Esch, C.E. van
Locatie(s): 0.8 Rome
Categorie(ën): Bijscholing; Discussiegroep
ACHTERGROND
Onderzoek laat zien dat Pro Justitia-rapporteurs niet voldoen aan een aantal van de verplichtingen die aan hen worden gesteld (1.2). Deze tekortkomingen betreffen onder meer het informatie-, inzage- en correctierecht van de onderzochte. In deze bijeenkomst worden, na bespreking van deze tekortkomingen, voorstellen bediscussieerd om de rapportagepraktijk in dit verband te verbeteren.
Vanwege de onvermijdelijke sterke afgrenzing van de omringende maatschappij wordt de klinische forensische zorg gekenmerkt door een inherente tendens tot interne gerichtheid.
Om hieraan tegenwicht te bieden kunnen binnen een netwerk externe professionals individuele behandelingen over en weer beoordelen. In het afgelopen jaar is deze werkwijze onderzocht bij zes forensische klinieken (3). In deze bijeenkomst wordt de vraag voorgelegd of intercollegiale consultatie een vast onderdeel zou moeten uitmaken van de klinische forensische zorg.
STELLINGEN
I Bij gedragsdeskundig onderzoek in strafzaken is te weinig aandacht voor verplichtingen van de gedragsdeskundige en voor bevoegdheden van de verdachte ten aanzien van het onderzoek en de verslaglegging.
II Het inzage- en correctierecht van de verdachte is een verplichting van de onderzoeker en mag niet worden gedelegeerd aan de raadsman/-vrouw.
III Het vragen om en bieden van intercollegiale consultatie is een bruikbaar instrument om de inherente tendens tot interne gerichtheid van forensische klinieken tegen te gaan.
IV Het denken over kwaliteit binnen de forensische psychiatrie wordt volledig gedomineerd door het streven naar evidence-based behandelingen, waardoor er te weinig aandacht is voor de contextuele factoren die van invloed zijn op de kwaliteit van de behandeling.
LEERDOELEN
- De deelnemer is zich bewust van de verplichtingen die op hem rusten als rapporteur, en kan deze rechten in de praktijk adequaat vormgeven.
- De deelnemer is zich bewust van de contextuele factoren die invloed kunnen hebben op het professioneel handelen.
LITERATUURVERWIJZING
C.M. v. Esch. Gedragsdeskundigen in strafzaken, Assen: van Gorcum, 2012.
A.E. Schipaanboord, C.M. van Esch, T.S. van der Veer, J.W. Hummelen. Het inzage- en correctierecht bij gedragsdeskundig onderzoek in strafzaken. Aangeboden ter publicatie.
J.W. Hummelen, F.Joldersma. Evaluatie intercollegiale consultatie in de forensische zorg. Interne nota FPA de Boog/Warnsveld, 2012.