Giltay, E.J., Geleijnse, J.M., Kromhout, D.
Locatie(s): 2.1 Colorado
Categorie(ën): Epidemiologie; Neurowetenschappen; Symposium
DOEL
Epidemiologische studies hebben aangetoond dat patiënten met een depressieve stoornis een lagere inname en serumspiegels van n-3-meervoudig onverzadigde vetzuren hebben dan gezonde controlepersonen. Wij onderzochten of inname van lage doses alfa-linoleenzuur (ALA) en/of eicosapentaeenzuur (EPA) plus docosahexaeenzuur (DHA) de gemoedstoestand kan verbeteren.
METHODE
In een secundaire analyse van de gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde Alpha Omega Trial, werden 4116 van de 4837 (85,1%) patiënten geïncludeerd. Hun leeftijd lag tussen de 60 en 80 jaar, en 79,2% van hen was man. Margarine werd gebruikt om te zorgen voor een extra inname van 400 mg/dag EPA-DHA, 2 g/dag ALA, zowel EPA-DHA als ALA, of placebo, gedurende 40 maanden. Tijdens de eindmeting werden depressieve symptomen (met de 15-item Geriatric Depression Scale) en dispositioneel optimisme gemeten (met een 4-itemvragenlijst en met de Life Orientation Test-Revised [LOT-R]).
RESULTATEN
De 4 gerandomiseerde groepen toonden grotendeels gelijke kenmerken aan de start van het onderzoek. Inname van ALA leidde inderdaad tot 69% verhoging van serum-ALA, en EPA-DHA tot een toename van 61% en 30%. Depressieve symptomen en dispositioneel optimisme verschilden echter niet tussen de groepen na 40 maanden follow-up.
DISCUSSIE
Bij dit grootschalige en langdurige onderzoek onder meer dan 4000 patiënten die een myocard infarct hadden doorgemaakt, had toediening van een lage dosis EPA-DHA en/of ALA geen effect op het psychisch welbevinden. De bevindingen zullen besproken worden in samenhang met de studies gedaan binnen patiëntengroepen met een depressieve stoornis, welke enige aanwijzingen geven voor een gunstig effect op de stemming.