Giltay, E.J., Rest, O. van de, Groot, L.C.P.G.M de
Locatie(s): 2.1 Colorado
Categorie(ën): Epidemiologie; Neurowetenschappen; Symposium
DOEL
Dementie is wereldwijd een van de meest voorkomende leeftijdsgerelateerde ziektes en door de vergrijzing zullen de aantallen naar verwachting iedere 20 jaar verdubbelen. Gezien deze groei en het tot op heden ontbreken van een effectief medicijn is het des te belangrijker om te werken aan preventie. Voeding is een van de vele factoren van invloed op cognitieve achteruitgang en dementie en de afgelopen jaren zijn verschillende nutriënten binnen dit kader onderzocht. N-3-meervoudig onverzadigde vetzuren zijn een van de meest veelbelovende en meest onderzochte voedingsfactoren.
METHODE
Als onderdeel van een systematische review geven we een overzicht van humane studies naar de relatie tussen n-3-vetzuren en cognitief functioneren.
RESULTATEN
We identificeerden 37 observationele studies, waarvan 9 cross-sectioneel en 28 prospectief en de meerderheid rapporteerde een positieve associatie tussen de consumptie van n-3-vetzuren of vis en cognitieve status. Er zijn 12 gerandomiseerde, dubbelblinde interventiestudies gedaan waarvan de helft een gunstig effect liet zien van suppletie met n-3-vetzuren op cognitief functioneren.
DISCUSSIE
Ook al zijn er inmiddels een aardig aantal studies gedaan, het is nog steeds lastig om een echte conclusie te trekken, gezien de heterogeniteit en tegenstrijdige resultaten die gevonden zijn in de verschillende studies. Observationele studies suggereren over het algemeen een gunstig effect, maar dit is nog niet voldoende gerepliceerd in interventiestudies. Er is dus nog steeds meer onderzoek nodig, met name een combinatie van langdurige prospectieve studies van goede kwaliteit en goed opgezette interventiestudies.