Jong, J.T.V.M. de
Locatie(s): 0.4 Brussels / 0.5 Paris
Categorie(ën): Bijscholing; Symposium
ACHTERGROND
Public mental health en global mental health krijgen de laatste jaren meer aandacht omdat de psychiatrie wereldwijd niet in staat blijkt te zijn de behandelkloof op adequate wijze te dichten. Die kloof speelt in hoge-, lage- en midden-inkomenslanden, en zowel in tijden van vrede als na rampen. Public mental health wordt gedefinieerd als het beschermen, bevorderen en herstellen van geestelijke gezondheid, waarbij het accent ligt op interventies op populatieniveau als aanvulling op een meer individuele benadering.
DOEL
Bespreken wat de gevolgen van het public mental health-paradigma zijn voor de psychiatrie.
METHODEN
Literatuuronderzoek met behulp van Medline over de periode 1990-2012, aangevuld met meer dan drie decennia ervaring opgedaan in 25 landen in verschillende werelddelen.
RESULTATEN
Public en global mental health hebben belangrijke gevolgen voor de ggz. Op het terrein van: (1) de samenwerking tussen public mental health en culturele psychiatrie; (2) preventie; (3) behandeling en de conceptualisatie van veerkracht; en (4) onderzoek.
CONCLUSIE
Global mental health maar ook de psychiatrie in het westen kunnen niet zonder public mental health. Dit heeft gevolgen voor ons vak en voor de ontwikkeling van professionele competenties.
LITERATUUR
De Jong J.T. (2010). A public health framework to translate risk factors related to political violence and war into multi-level preventive interventions. Social Science and Medicine, 70, 71-9.
De Jong, J.T.V.M. (2011). (Disaster) Public Mental Health. In: Trauma and Mental Health:
Resilience and Posttraumatic Disorders. Eds: D. J. Stein, M. J. Friedman, C. Blanco. London: Wiley-Blackwell, pp 217-262.
De Jong, J.T.V.M. (2013) Distal and proximal challenges to create synergy between
global mental health and cultural psychiatry. Transcultural Psychiatry, 50 (In press).