Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVvP

woensdag 10 april 2013 13:45 - 15:15u

S11.1 Integratie van psychiatrie in algemene gezondheidszorg in postconflictgebieden

Ventevogel, P., Jordans, M.J., Komproe, I., Jong, J.T.V.M. de

Locatie(s): 0.4 Brussels / 0.5 Paris

Categorie(ën): Bijscholing; Symposium

ACHTERGROND

Het mental health Gap Action Programme (mhGAP) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft tot doel de toegang tot elementaire geestelijke gezondheidszorg te bevorderen. Een probleem is dat veel van de evidence voor psychiatrische interventies afkomstig is uit westerse settings en slechts in beperkte mate bruikbaar is in lage- en midden-inkomenslanden.

 

DOEL

Het geven van een overzicht van mhGAP inclusief de wijze waarop een evidence werd verzameld, en het presenteren van basisprincipes om de toegang tot basispsychiatrie in lage- en midden-inkomenslanden te vergroten, in het bijzonder postconflictgebieden.

 

METHODEN

Beschrijven van de werkwijze van de WHO om tot evidence-informed-interventies te komen voor niet gespecialiseerde gezondheidswerkers en het presenteren van gevalsbeschrijvingen uit Afghanistan, Burundi en Libië, landen waar de eerste auteur betrokken was bij ggz-ontwikkeling.

 

RESULTATEN

Voor mhGAP zijn systematisch data verzameld, onder meer door 93 systematic reviews te doen, hetgeen heeft geleid tot een set aanbevelingen. Strategieën om deze aanbevelingen in de praktijk te brengen in resource-poor settings zijn het trainen van niet-gespecialiseerde gezondheidswerkers in basispsychiatrie en het organiseren van een systeem voor supervisie en beleidsontwikkeling.

 

 

 

CONCLUSIE

Het is mogelijk om met beperkte middelen de toegang tot basispsychiatrische voorzieningen te vergroten.

 

LITERATUUR

Ventevogel, P., et al. (2012). Improving access to mental health care and psychosocial support within a fragile context: a case study from Afghanistan. PLoS Medicine, 9, (5), e1001225. doi:10.1371/journal.pmed.1001225

 

Ventevogel, P., Ndayisaba, H., van de Put, W. (2011). Psychosocial assistance and decentralized mental health care in post-conflict Burundi (2000 - 2008). Intervention, 9, 315-331.

 

Dua, T. et al. (2011) Evidence based guidelines for Mental, Neurological and Substance Use Disorders in low- and middle-income countries: summary of WHO recommendations. PLoS Medicine, 8,(11):e1001122.