Simons, C.J.P., Kramer, I.M.A., De Wild-Hartmann, J.A., Menne-Lothmann, C., Wichers, M.
Locatie(s): Auditorium 2
Categorie(ën): Psychotherapie; Symposium
ACHTERGROND
Eerder onderzoek naar depressie heeft een beschermende rol aangetoond van het ervaren van positief affect in het dagelijks leven. Het is daarom van belang om onderzoek te doen naar nieuwe interventies die het ervaren van positief affect kunnen verhogen.
DOEL
Te onderzoeken of en hoe het gebruik van de Experience Sampling Methode (ESM) ondersteuning kan bieden bij de behandeling van depressie.
METHODEN
Mensen met depressieve klachten (n=102) werden gerandomiseerd in een interventie-, een pseudo-interventie- of een controlegroep. De mensen in de interventie- en pseudo-interventiegroep volgden een 6-weekse periode (telkens 3 achtereenvolgende dagen) met ESM-metingen. Op basis van deze ESM-metingen kreeg de interventiegroep wekelijks feedback met een focus op positief affectieve (PA) reacties in het dagelijks leven.
RESULTATEN
De eerste resultaten van dit onderzoek duiden erop dat ESM-feedback haalbaar is bij mensen met een depressie en dat persoonsgerichte feedback gebaseerd op ESM-metingen depressieve klachten sterker doet verminderen dan bij de pseudo-interventie- en controlegroepen.
CONCLUSIE
ESM kan voor persoonsgerichte feedback een potentieel klinisch hulpmiddel vormen als aanvulling op de behandeling van depressie. Dit gebeurt door inzicht te geven in positieve affectieve reacties in het dagelijks leven en deze daarmee te stimuleren.