Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVvP

woensdag 10 april 2013 13:45 - 15:15u

S8.2 Cognitieve en affectieve mediatoren verklaren het werkzame mechanisme van MBCT

Batink, T., Peeters, F., Geschwind, N., Wichers, M.

Locatie(s): Auditorium 2

Categorie(ën): Psychotherapie; Symposium

ACHTERGROND

Hoewel er reeds veel onderzoek is gedaan naar de effectiviteit van Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT), is er weinig onderzoek gedaan naar het werkzame mechanisme van deze therapievorm. Uit recent onderzoek is gebleken dat veranderingen in piekeren en rumineren belangrijke mediërende factoren zijn van het effect van MBCT op de vermindering van depressieve symptomen.

 

DOEL

Dit onderzoek heeft als doel de eerder gevonden resultaten te repliceren en daarbij ook metingen van affect in het moment toe te voegen (positief en negatief affect) om zo het volledige werkzame mechanisme van het effect van MBCT op depressieve symptomen te onderzoeken.

 

METHODE

Volwassenen met een life-timegeschiedenis van depressie en huidige residuele depressieve symptomen werden gerandomiseerd naar MBCT (n = 64) of een wachtlijstcontroleconditie (n = 66) in een parallelle, open-label, randomized controlled trial. Vervolgens werden er Sobel-mediatieanalyses uitgevoerd.

 

RESULTATEN

Bij individuen met twee of minder depressieve episodes medieerden mindfulnessvaardigheden het effect van MBCT op veranderingen in piekeren (53%). Deze verandering in piekeren medieert vervolgens het symptoomreducerende effect (86%) van MBCT. Veranderingen in positief (31%) en negatief affect (33%) mediëren ten slotte het effect van piekeren op het symptoomreducerende effect.

Bij individuen met drie of meer depressieve episodes wordt het effect van MBCT niet gemedieerd door veranderingen in mindfulnessvaardigheden. Bij deze groep is de verandering in positief affect (80%) de directe mediator voor het effect van MBCT op symptoomvermindering.

 

CONCLUSIE

Er zijn verschillende werkzame mechanismen voor MBCT gevonden, afhankelijk van het aantal voorafgegane depressieve episodes. Individuen met enkele episodes profiteren met name van de verandering op het gebied van cognitieve processen; veranderingen in positief affect lijkt met name erg belangrijk in de vermindering van depressieve symptomen in recidiverende depressie.