Menne-Lothmann, C., Peeters, F., Nicholson, N., Wichers, M.
Locatie(s): Auditorium 2
Categorie(ën): Psychotherapie; Symposium
ACHTERGROND
Positief affect (PA) speelt een belangrijke rol in de behandeling en preventie van depressie. Een aantal studies heeft tot nu toe de reactiviteit van PA op plezierige situaties als beschermende factor tegen depressie onderzocht.
DOEL
Het doel van deze studie was om in verschillende samples te onderzoeken of het vermogen om PA in het dagelijks leven vast te houden een voorspeller is van toekomstige depressieve klachten.
METHODEN
Individuen uit drie verschillende steekproeven (algemene populatie (n=540) en twee patiëntgroepen (n=50 en n=46) met overeenkomstige controlegroepen (resp. n=21 en n=39)) namen deel aan een Experience Sampling Method-studie (ESM). Multilevel-analyse werd toegepast om het vasthouden van PA van moment tot moment te meten in relatie tot toekomstige depressieve symptomen. Depressieve symptomen werden gemeten met de SCL-90R in de eerste steekproef en de HDRS in de tweede en derde steekproef.
RESULTATEN
In studie 1 hadden individuen met een groter vermogen om PA vast te houden minder depressieve symptomen bij de follow-ups. In studie 2 reageerden patiënten met een groter vermogen om PA vast te houden beter op behandeling, onafhankelijk van het soort behandeling (imipramine of placebo). In studie 3 reageerden voornamelijk patiënten met een recidiverende depressie en een groter vermogen om PA vast te houden beter op behandeling.
CONCLUSIE
Zoals aangetoond in drie verschillende steekproeven is het vermogen om positieve emoties vast te houden een belangrijke factor in de preventie en behandeling van depressieve symptomen. Patiënten met een recidiverende depressie lijken meer van dit effect te profiteren dan patiënten met een eenmalige episode.