Bijlenga, D., Kooij, J.J.S., Bron, A., Gruber, R., Someren, E.J.W. van
Locatie(s): Auditorium 1
Categorie(ën): Diagnostiek; Symposium
ACHTERGROND
Het verlate-slaapfasesyndroom (delayed sleep phase syndrome (DSPS)) komt veel voor bij ADHD (1), en dit wordt genetisch gestuurd (2). DSPS is een chronisch patroon van laat slapen en laat opstaan met een onvermogen om te gaan slapen op een gewenst eerder tijdstip. Het slaaphormoon melatonine speelt een grote rol bij DSPS.
DOEL
In de DLMO-I- en DLMO-II-onderzoeken is gekeken naar de opbouw van melatonine en de DLMO bij volwassenen met ADHD. De prevalentie van DSPS bij ADHD werd bepaald en de relatie tussen DLMO, slaap-waakritme, lichaamstemperatuur en leefstijl.
METHODE
In het DLMO-I-onderzoek werden volwassenen met en zonder ADHD vergeleken wat betreft speekselmelatonine en slaap-waakritme door middel van actigrafie. In het DLMO-II-onderzoek is een groep patiƫnten met ADHD en DSPS vergeleken met controles, m.b.v. vragenlijsten, speekselmelatonine, slaap-waakritmes, interne lichaamstemperatuur en huidtemperatuur en slaaplogboeken.
RESULTATEN
Rond de 80% van volwassenen met ADHD heeft een verlate slaapfase (3). Het slaap-waakpatroon en de DLMO zijn bij ADHD met DSPS verlaat. De relatie tussen melatonine en activiteit, lichaams- en huidtemperatuur zullen worden besproken.
CONCLUSIE
Een nog onbekende externe factor blijkt de relatie tussen de onset van melatonine en het moment van inslapen te verstoren bij volwassenen met ADHD en DSPS.
LITERATUUR
1 Van der Heijden KB, et al (2005): Idiopathic chronic sleep onset insomnia in attention-deficit/hyperactivity disorder: a circadian rhythm sleep disorder. Chronobiology International 22: 559-570.
2 Baird AL, et al (2011): Adult attention-deficit hyperactivity disorder is associated with alterations in circadian rhythms at the behavioural, endocrine and molecular levels. Molecular Psychiatry.
3 Van Veen MM, et al (2010): Delayed circadian rhythm in adults with attention-deficit/hyperactivity disorder and chronic sleep-onset insomnia. Biological Psychiatry. 67: 1091-1096.