Toepassing van spectroscopie voor het onderscheid van maligne en benigne colonweefsel tijdens chirurgie en laparoscopie
Langhout, G.C., Schmitz, S.J., Spliethoff, J.W., Verwaal, V.J., Aalbers, A.G.J., Hendriks, B.H.W., Ruers, T.J.M., Kuhlmann, K.F.D.
Voorzitter(s): Dr. I.H.J.T. de Hingh & dr. M. van Heijl
Locatie(s): Zaal 80/81
Categorie(ën): Parallelsessie; Topic: algemeen & overig
Een belangrijke bepalende factor voor overleving en kwaliteit van leven na colorectale chirurgie is het lokale recidief. Een groot deel van deze recidieven kan worden verklaard door een incomplete resectie. Volgens de DSCA is het percentage patiënten dat een incomplete resectie ondergaat na een colon of rectumresectie respectievelijk 4% en 9%.
Diffuse reflectie spectroscopie (DRS) is een non-invasieve techniek die weefseltypen kan herkennen op basis van optische eigenschappen. Het genereert binnen enkele seconden een weefselspecifieke “optical fingerprint”die bruikbaar is voor weefseldifferentiatie. Deze proof-of-principle studie evalueert of deze nieuwe techniek toegepast kan worden om maligne colonweefsel van benigne omliggend weefsel te onderscheiden.
Resectiepreparaten van 12 patiënten met een coloncarcinoom werden onderzocht. Direct na resectie werden DRS-metingen verricht op en in de tumor en op de omliggende normale colonwand, tenia, epiploica en mesocolon. Hiervoor werd een breedspectrale probe gebruikt met een golflengtebereik van 400 tot 1600 nm. Daarnaast werd met dezelfde probe fluorescentie spectroscopie (FS) verricht met laserexcitatie bij een golflengte van 377 nm. Vervolgens werd een trajectmeting verricht waarbij de probe vanuit gezond weefsel stapsgewijs tot in de tumor werd gebracht om de signaalveranderingen in het overgangsgebied te beoordelen. Van het traject werd een histologisch staafbiopt afgenomen voor pathologische correlatie met het gemeten weefsel. Een analytisch model bepaalt per meting een aantal gevalideerde fysiologische en metabole parameters. De metingen werden geanalyseerd met behulp van een classification and regression tree (CART) algoritme.
In de 12 onderzochte preparaten werden totaal 598 metingen verricht. Onderscheidende parameters bleken de relatieve hoeveelheid vet, collageen, beta-caroteen en lichtverstrooiing. 8 tumoren lieten tumorspecifiek fluorescent signaal zien, welke niet voorkwamen in goedaardig weefsel. Dit signaal komt overeen met het patroon van porfirines, een eiwitgroep die verhoogd tot expressie komt in coloncarcinoom. DRS en FS blijken in staat tumor van goedaardig weefsel te onderscheiden met een sensitiviteit en specificiteit van respectievelijk 94% en 74%. De trajectmetingen konden realtime weefsels en weefselovergangen duidelijk onderscheiden worden. Tijdens de traject meting verandert het signaal en ontstaan maligne signaal karakteristieken die histologisch konden worden bevestigd.
De resultaten laten zien dat DRS en FS in staat zijn om met hoge gevoeligheid colontumoren te onderscheiden van omliggend weefsel. Een reeds gestart vervolgonderzoek zal uitwijzen of deze techniek toegepast kan worden om twijfelachtige radicaliteit realtime te beoordelen. DRS kan zekerheid geven over de aard van het weefsel in situaties waarin zicht en tast beperkt zijn. Daarnaast kan de techniek m.n. ook bij laparoscopische resecties worden ingezet.
- Over Langhout, G.C.
- Over Schmitz, S.J.
- Over Spliethoff, J.W.
- Over Verwaal, V.J.
- Over Aalbers, A.G.J.
- Over Hendriks, B.H.W.
- Over Ruers, T.J.M.
- Over Kuhlmann, K.F.D.