Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVvH

donderdag 30 mei 2013 12:30 - 13:30

Mag ik autorijden met gips?

Bolkenstein, H.E., Olden, G.D.J. van

Locatie(s): Foyer

Categorie(ën): Posters

 “Mag ik autorijden met gips?”Dit is een vraag die in de gipskamer vaak wordt gesteld. Het wordt van artsen verwacht een goed en duidelijk advies te geven aan de patiënt, maar een eenduidig antwoord op deze vraag ontbreekt. Er zijn situaties te bedenken waarin het duidelijk is dat iemand niet veilig kan autorijden, maar juist de situaties waarin hier twijfel over bestaat, brengen arts en patiënt in een moeilijke situatie. Tijd dus om feit van fabel te onderscheiden en uit te zoeken wat de regels zijn.

Om de huidige situatie in kaart te brengen, zijn artsen, assistenten, verpleegkundigen en gipsmeesters geïnterviewd over hun mening en kennis van zaken m.b.t. autorijden met gips. Tevens zijn de patiëntenfolders van een aantal ziekenhuizen in Nederland geraadpleegd. Ook zijn zeven grote verzekeraars (FBTO, Centraal beheer Achmea, ANWB, Ditzo, OHRA, Univé en Nationale Nederlanden) benaderd over hun standpunt t.a.v. autorijden met gips. Daarnaast is de Nederlandse wetgeving m.b.t. tot rijbevoegdheid en rijgeschiktheid beschreven.

Uit wetgeving blijkt dat iemand strafbaar is als diegene een gevaar op de weg vormt of zou kunnen vormen. Ook kan het rijbewijs worden ingevorderd als er een vermoeden bestaat dat de bestuurder het motorrijtuig niet onder controle kan houden. Daarnaast kan het rijbewijs ongeldig worden verklaard indien de houder van het rijbewijs niet meer beschikt over de lichamelijke geschiktheid om een motorrijtuig te besturen. Naast mogelijke strafrechtelijke consequenties is ook eventuele civiele aansprakelijkheid relevant. Hierbij is het van belang te weten of de verzekeraars uitbetalen onder de polisvoorwaarden wanneer de bestuurder autorijdt met gips. De meeste verzekeraars hebben hier geen duidelijke polisvoorwaarden over. Bij navraag blijkt dat ze in deze situatie niet pertinent weigeren uit te betalen. Veelal wordt het advies van te arts gevolgd. De arts hoeft echter geen schriftelijke verklaring af te geven, ook de verzekeraars gaan uit van het inschattingsvermogen van de patiënt.

Wat te adviseren aan de patiënt? Veiligheid bij het deelnemen aan het verkeer moet voorop staan. Autorijden met gips is niet per definitie verboden, maar is ook niet per definitie toegestaan. Verzekeraars kunnen weigeren om uit te betalen, maar dit hangt af van de omstandigheden van het geval. Het is belangrijk om de patiënt duidelijk te maken dat de verantwoordelijkheid bij hen ligt. Als iemand in wat voor omstandigheid dan ook twijfelt aan zijn of haar vermogen om veilig auto te rijden, is het voor diegene verstandiger niet achter het stuur plaats nemen.