Hoe betrouwbaar zijn routinematig verkregen tijdsintervallen als kwaliteitsindicatoren in de trauma opvang?
Sierink, J.C., Jong, E.W.M. de, Schep, N.W.L., Goslings, J.C.
Locatie(s): Foyer
Categorie(ën): Posters
Achtergrond
Tijdsintervallen zoals totale tijd op de traumakamer worden gebruikt om de kwaliteit van de geleverde trauma zorg te bepalen. Het is daarom relevant om te weten hoe betrouwbaar de gemeten tijdsintervallen zijn. Het doel van deze studie is het bepalen van de betrouwbaarheid van tijdsintervallen zoals die routinematig worden vastgelegd in ziekenhuis databases.
Methoden
Van februari 2012 tot juni 2012 zijn alle routinematig gemeten tijdsintervallen vergeleken met ‘real-time’ gemeten tijdsintervallen. Een ‘convenience sample’ (n=100) van de trauma patiënten die zich presenteerden op de traumakamer werd geïncludeerd. De routinematig gemeten tijdsintervallen werden uit digitale ziekenhuis databases vergaard. De ‘real-time’ tijdsregistratie werd door een onafhankelijke onderzoeker vastgelegd op een gestandaardiseerd formulier met vijf tijdsintervallen: totale traumakamer tijd, tijd tot start CT, totale tijd voor radiologische beeldvorming, tijd van traumakamer tot IC en tijd van traumakamer tot interventie.
Resultaten
De ‘real-time’ gemeten traumakamer tijd was mediaan 47 minuten (IQR=32-63) versus 42 minuten (IQR=28-56) bij de routinematig gemeten tijden (P<0.001). De tijd tot start van CT verschilde ook significant, met een ‘real-time’ gemeten traumakamer tijd van mediaan 20 minuten (IQR=15-28) versus 13 minuten (IQR=4-21) bij de routinematig gemeten tijden. Bij de overige tijdsintervallen was er geen statistisch significant verschil tussen de ‘real-time’ en routine matig gemeten tijden.
Conclusie
Routinematig gemeten tijdsintervallen tijdens trauma opvang verschillen statistisch significant van ‘real-time’ gemeten tijdsintervallen. Het is discutabel of deze tijden gebruikt kunnen worden om de kwaliteit van traumazorg te bepalen.