Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVvH

donderdag 30 mei 2013 12:30 - 13:30

Functioneel resultaat van transanale poliepectomieën met gebruikmaking van de `Single Port Transanale Chirurgie`: de korte termijnsresultaten

Schiphorst, A.H.W., Martijnse, I., Langenhoff, B.S., Maring, J., Zimmerman, D.D.E.

Locatie(s): Foyer

Categorie(ën): Posters

Momenteel is de transanale endoscopische microchirurgie (TEM) de methode van keus voor het lokaal verwijderen van rectumpoliepen. Deze techniek is complex en kostbaar en is niet in elk ziekenhuis voorhanden. Het gebruik van de Single Port Transanale Chirurgie (SPTC) is goedkoper, relatief eenvoudig en er is reeds ruime ervaring met deze techniek bij laparoscopische ingrepen. Er zijn vooralsnog geen data bekend over het effect van deze vorm van chirurgie op de fecale continentie.

De functionele resultaten van SPTC werden prospectief geïnventariseerd aan de hand van een gedetailleerde vragenlijst (Rockwood Fecal Incontinence Severity Index (RFISI)). Op deze wijze werd de continentie voor en na de operatie in kaart gebracht.

Tussen november 2011 en december 2012 werden 27 patiënten (m:v=12:15, mediane leeftijd 73 (34-91) jaar) geopereerd. Er werd een mediaan oppervlak van 20 CM2 verwijderd (4,5 - 56). In 4 gevallen werd het defect in de rectumwand opengelaten. In 6 gevallen was de resectie irradicaal, of kon radicaliteit niet met zekerheid worden vastgesteld. De laesies waren mediaan8 cm (0-13) van de linea dentata gelegen. In 5 gevallen werd gebruik gemaakt van de zogenaamde ‘hybride techniek’. De mediane follow-up bedraagt 12 (1-32) maanden.

13 patiënten hadden voor de operatie een volledig normale continentie (RFISI=0), 12 van deze patiënten hadden na de operatie nog steeds een volledig normale continentie. Een patiënte had na de operatie aanvankelijk een perfecte continentie, maar ontwikkelde 4 maanden na de operatie soiling (RFISI 10). Vermeldenswaardig is dat deze patiënt neoadjuvante radiotherapie en resectie onderging vanwege een rectumcarcinoom. 12 Patiënten hadden reeds voor de ingreep een gestoorde continentie. Hun mediane RFISI bedroeg 20. Na de operatie normaliseerde de RFISI in 5 patiënten, Bij 7 van deze patiënten trad geen verschil op in RFISI. Van 2 patiënten is geen preoperatieve FISI bekend.

Conclusie

Op korte termijn lijkt het functioneel resultaat van de SPTC voor transanale endoscopische chirurgie uitstekend. De resultaten van de huidige studie lijken volledig vergelijkbaar met de literatuurgegevens van reguliere TEM.