Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVvH

donderdag 30 mei 2013 12:30 - 13:30

Resectie van levermetastasen: analyse van trends in Nederland

Ridder, J.A.M. de, Lemmens, V.E.P.P., Nagtegaal, I.D., Wilt, J.H.W de

Locatie(s): Foyer

Categorie(ën): Posters

Voor veel levermetastasen is partiële lever resectie de enige curatieve behandeling. Veranderingen in indicatiestelling en een verbeterde perioperatieve zorg hebben geleid tot een toename van het aantal patiënten dat in aanmerking komt voor partiële lever resectie. Het doel van dit onderzoek is om op populatie niveau alle patiënten met levermetastasen, die een lever resectie hebben ondergaan te evalueren, waarbij gekeken is naar de demografische gegevens, oorsprong van de primaire tumoren en details van de lever metastasen.

Via de PALGA database, een landelijk registratiesysteem voor histo- en cytopathologie in Nederland, werden patiënten met levermetastasen die een lever resectie hebben ondergaan tussen 2001 en 2010 geïdentificeerd en alle pathologie verslagen geëvalueerd. Patiënten die werden geopereerd vanwege een primaire levertumor werden geexcludeerd.

In totaal werden er tussen 2001 en 2010, 3916 lever resecties uitgevoerd bij 3699 patiënten (59% man). De mediane leeftijd waarop resectie plaatsvond was 63 jaar (0-91 jaar). De oorsprong van de primaire tumor was voornamelijk colorectaal (n= 3437; 92.9%).

Gedurende de studie periode ondergingen 203 patiënten (5.5%) een re-resectie. In totaal ondergingen 11 patiënten een re-resectie als onderdeel van een geplande two-staged procedure, mediaan 42 dagen na de initiële lever resectie. De overige 192 patiënten ondergingen een re-resectie ten gevolge van recidief ziekte; 14 patiënten ondergingen een derde lever resectie ten gevolge van een recidief. De re-resecties werden mediaan 12 maanden na de initiële lever resectie uitgevoerd, en de primaire tumor was overwegend colorectaal carcinoom (95.3%).

Er was een significante toename van het aantal lever resecties van 224 in 2001 naar 596 in 2010 (p< 0.0001). Tevens was er een significante stijging in het aantal oudere patiënten (>75 jaar), in patiënten met multipele metastasen en in patiënten met grotere metastasen die een lever resectie ondergingen.

Concluderend worden lever resecties in Nederland in het merendeel van de patiënten uitgevoerd worden voor colorectale levermetastasen, met een significante stijging in het aantal uitgevoerde lever resecties gedurende de laatste 10 jaar. De indicaties voor lever resecties breiden zich uit, wat blijkt uit het feit dat er een toename is van het aantal oudere patiënten, en het aantal patiënten met multipele levermetastasen die een lever resectie ondergaan.