Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVvH

donderdag 30 mei 2013 12:30 - 13:30

Is het ERAS protocol wel haalbaar voor de oncologische colorectale patiënt?

Neijenhuis, P.A., Hermans, M.

Locatie(s): Foyer

Categorie(ën): Posters

Achtergrond:

Het Enhanced Recovery After Surgery ( ERAS) protocol is ontwikkeld om het postoperatieve herstel na colorectale chirurgie te verbeteren. Het is effectief gebleken om de postoperatieve opname duur te verkorten tot 5 dagen. Gezien de ouder wordende patiënten populatie is het de vraag of dit wel haalbaar is in de praktijk. Deze studie evalueert de oorzaken van verlengde opnameduur.

Methode:

Alle patiënten geopereerd voor een colorectale maligniteit tussen 2010 en 2013 werden geëvalueerd. Hun gegevens werden in deze periode prospectief verzameld. Complicaties en patiënt karakteristieken van diegenen die binnen 5 dagen postoperatief werden ontslagen werden vergeleken met diegenen die langer opgenomen zijn gebleven.

Resultaten:

Van de in totaal 289 patiënten werden er slechts 135 ( 47% ) binnen 5 dagen ontslagen. De overige 154 bleven langer opgenomen. De mediane leeftijd van ≤ 5 dagen opgenomen groep is significant lager dan van de langer opgenomen patiënten (≤ 5 dagen: 66 jaar [ 41-88] vs > 5 dagen: 70 jaar [ 45-93], p = 0,0006). Van alle ingrepen werden er 62% laparoscopisch uitgevoerd. In de opname groep ≤ 5dagen was dit 73% versus 51% voor de >5 dagen opname groep, p <0.0001 . Late conversies werden ook meer gezien in de verlengde opname groep, p = NS.

Chirurgische complicaties deden zich bij 89 ( 31%) patiënten voor en niet -chirurgische complicaties zoals UWI en pneumonie bij 101 ( 35%). De aanwezigheid van een complicatie leidde altijd tot een langer dan 5 dagen opnameduur.

Conclusie:

Deze studie laat zien dat hogere leeftijd, open chirurgie en met name (niet)chirurgische complicaties ten gevolge van co-morbiditeit bijdrage tot een verlengde opnameduur. Hiermee concluderen we dat het implementeren van het ERAS protocol met name bij ouderen meer begeleiding vraagt om complicaties te voorkomen. Tevens verdient de laparoscopische benadering de voorkeur.